Μείζονες αλληλεπιδράσεις
Πενικιλλαμίνη
Η πενικιλλαμίνη [χηλικός παράγοντας] είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά της νόσου του Wilson και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
|
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 www.gelis.gr www.pharmagel.gr pharmage@otenet.gr
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία |
|
Αικατερίνη Γκέλη Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διαγνωστική Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική Διεύθυνση Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 2741087758, 6944644820 email:kgkeli@hotmail.com |
Ο ψευδάργυρος μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση της πενικιλλαμίνης, ελαττώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της. Γι΄αυτό ο ψευδάργυρος πρέπει να λαμβάνεται 2 ώρες μετά την πενικιλλαμίνη [1].
Μέτριες αλληλεπιδράσεις
Αντιβιοτικά [κινολόνες (λεβοφλοξασίνη, μοξιφλοξασίνη, νορφλοξασίνη, οφλοξασίνη, πεφλοξασίνη, σιπροφλοξασίνη)]
Ο ψευδάργυρος μπορεί περιορίσει την απορρόφηση του μιας κινολόνης. Η αποτελεσματικότητα μερικών αντιβιοτικών μπορεί να περιοριστεί αν χορηγηθούν ταυτόχρονα με τον ψευδάργυρο.
Γι΄αυτό το λόγο τα αντιβιοτικά θα πρέπει να παίρνονται τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή 4-6 ώρες μετά τη λήψη του συμπληρωματικού ψευδαργύρου.
Οι κινολόνες περιλαμβάνουν τη κυπροφλοξασίνη (ciproxin) λέβοφλοξασίνη , οφλοξασίνη, μοξιφλοξασίνη, γκατιφλοξασίνη, ενοξασίνη, νορφλοξασίνη, σπαρφλοξασίνη, τροβαφλοξασίνη, γκρεπαφλοξασίνη , πεφλοξασίνη, σιπροφλοξασίνη, [2].
Αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες)
Ο ψευδάργυρος μπορεί να αντιδράσει με μια τετρακυκλίνη, όταν αυτή βρίσκεται ακόμη στο στομάχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της ποσότητας της τετρακυκλίνης, που θα απορροφηθεί και την ελάττωση της απορροφητικότητάς της.
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η αλληλεπίδραση οι τετρακυκλίνες θα πρέπει να παίρνονται τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή 4-6 ώρες μετά τη λήψη του συμπληρωματικού ψευδαργύρου.
Στις τετρακυκλίνες ανήκει η δοξυκυκλίνη (Vibramycin), μινοκυκλίνη (Minocin), η τετρακυκλίνη (Achromycin, Sumycin), δεμεκλοσυκλίνη (Declomycin) [3].
Σισπλατίνη (Platinol-AQ)
Η Σισπλατίνη (Platinol-AQ) είναι αντικαρκινικό φάρμακο Η ταυτόχρονη λήψη ΕDTA και Σισπλατίνη (Platinol-AQ) μπορεί να αδρανοποιήσει την Σισπλατίνη (Platinol-AQ).
Η σισπλατίνη ευθύνεται για την ανεύρεση ανώμαλα χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία με αυτό το αντικαρκινικό φάρμακο.
Προκαλεί υποψευδαργυραιμία (έλλειψη ψευδαργύρου για τις διαδικασίες του μεταβολισμού) και υπερψευδαργυρουρία (αύξηση της αποβολής του ψευδαργύρου στα ούρα) [4].
Ελάσσονες αλληλεπιδράσεις που θα πρέπει να τίθενται υπό παρακολούθηση
Αμιλορίδη (Midamor)
Η Αμιλορίδη χρησιμοποιείται ως διουρητικό για την αντιμετώπιση οιδημάτων.
Μεταξύ των ιδιοτήτων της περιλαμβάνει την αύξηση των επιπέδων του ψευδαργύρου στο ανθρώπινο σώμα (υπερψευδαργυροναιμία), διότι περιορίζει σημαντικά την αποβολή του ψευδαργύρου δια των ούρων, προκαλώντας έτσι τοξικά αποτελέσματα [5].
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1. Loudianos G1, Lepori MB2, Mameli E2, Dessì V2, Zappu A2. Wilson's disease. Prilozi. 2014;35(1):93-8.
2. Polk RE. Drug-drug interactions with ciprofloxacin and other fluoroquinolones. . Am J Med. 1989 Nov 30;87(5A):76S-81S
3.Bonnetblanc JM. Doxycycline.Ann Dermatol Venereol. 2002 Jun-Jul;129(6-7):874-8
4. Hu W1, Luo Q, Wu K, Li X, Wang F, Chen Y, Ma X, Wang J, Liu J, Xiong S, Sadler PJ. The anticancer drug cisplatin can cross-link the interdomain zinc site on human albumin. . hem Commun (Camb). 2011 Jun 7;47(21):6006-8.
5. Reyes AJ, Olhaberry JV, Leary WP, et al. Urinary zinc excretion, diuretics, zinc deficiency and some side-effects of diuretics. S Afr Med J. 1983;64:936-941
Σημείωση:Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.