Μέση ωτίτιδα: Χορήγηση ψευδαργύρου και ο περιορισμός της μέσης ωτίτιδας©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Οι μελέτες που έχουν γίνει για τη συμπληρωματική χορήγηση ιχνοστοιχείων και βιταμινών με στόχο την εξακρίβωση για το αν είναι αποτελεσματικά στον περιορισμό της οξείας ή χρονίας μέσης ωτίτιδας έχουν περιγράψει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παθολογίας του μέσου ωτός και της έλλειψης ψευδαργύρου και βιταμίνης Α

Η μέση ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του μέσου ωτός, που συνήθως οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριδιακή λοίμωξη.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών και ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά. Εξαιτίας της οξείας μέσης ωτίτιδας  γύρω στα 164.000.000 άτομα παγκοσμίως αναπτύσσουν βαρηκοΐα μακράς διαρκείας. Από αυτά τα άτομα το 90% ανήκει σε κοινωνικές τάξεις χαμηλού οικονομικού εισοδήματος [1].

Οι μελέτες που έχουν γίνει για τη  συμπληρωματική χορήγηση ιχνοστοιχείων και βιταμινών με στόχο την εξακρίβωση για το αν είναι αποτελεσματικά στον περιορισμό της οξείας ή χρονίας μέσης ωτίτιδας έχουν περιγράψει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παθολογίας του μέσου ωτός και της έλλειψης ψευδαργύρου και βιταμίνης Α. [2].

Οι αποδείξεις  για το αν η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί να περιορίζει τη συχνότητα της παιδικής μέσης ωτίτιδας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5  σε χώρες μέσου ή χαμηλού εισοδήματος ετών είναι ανάμεικτες [3] .

Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις, που περιγράφουν τα οφέλη  των παιδιών με μαρασμό (σοβαρός υποσιτισμός), όταν πήραν συμπληρωματικά ψευδάργυρο. Αυτές οι πληροφορίες όμως προέρχονται από μικρές κλινικές μελέτες και θα πρέπει να μελετώνται προσεκτικά, προτού εφαρμοστούν σε ασθενείς.

Η συμπληρωματική  χορήγηση του ψευδαργύρου δεν φαίνεται να συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες. Όμως ένας μικρός αριθμός  παιδιών ανάφερε ότι έπαθε εμέτους αμέσως μετά τη λήψη του συμπληρώματος [4]. 

Συνιστάται η μέτρηση των επιπέδων του ψευδαργύρου και της 25 υδροξυβιταμίνης D3, προτού αποφασιστεί η χορήγηση του ψευδαργύρου. Τη δοσολογία την καθορίζει ο παιδίατρος σε συνεργασία με τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Βιβλιογραφία

1. Abba K1, Gulani ASachdev HS. Zinc supplements for preventing otitis media. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Feb 17;(2):CD006639.

2. . Elemraid MA1, Mackenzie IJFraser WDBrabin BJ. Nutritional factors in the pathogenesis of ear disease in children: a systematic review. Ann Trop Paediatr. 2009 Jun;29(2):85-99. doi: 10.1179/146532809X440707.

3. Gulani A1, Sachdev HS. Zinc supplements for preventing otitis media. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Apr 18;4:CD006639.

4. Gulani A1, Sachdev HS. Zinc supplements for preventing otitis media. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Jun 29;6:CD006639.

 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας
Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.