Ψευδάργυρος (Zn)©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell

Ο ψευδάργυρος ανήκει στα μέταλλα και το ιχνοστοιχείο του ψευδαργύρου είναι απαραίτητο στον κάθε οργανισμό για τη διατήρηση της ζωής.

Στον πίνακα του περιοδικού συστήματος των στοιχείων, ο ψευδάργυρος βρίσκεται στην ομάδα IIb, μαζί με το κάδμιο και τον υδράργυρο, που είναι τοξικά μέταλλα [1]. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη φυσιολογική δραστηριότητα 300 και πλέον ενζύμων

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης  Ιατρός,  Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών , Medical Life Coach

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Κλασσική Ωτορινολαρυγγολογία,   Κλινική Φαρμακολογία,
Φυσικές θεραπείες, Προληπτική Ιατρική, Προληπτική Ογκολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική,  Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)

Ιατρείο: λάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 e-mail: pharmage@otenet.gr
w
ww.gelis.gr          www.pharmagel.gr    www.gkelanto.gr   www.gkelikosagiorgitiko.gr               www.zinc.gr             www.curcumin.gr   www.gkelismedicallexicon.gr   www.d3gkelin.gr   www.allergopedia.gr  www.orlpedia.gr

και περισσοτέρων από 2000 πρωτεϊνικών μεταγραφικών παραγόντων του κυττάρου [2].

Ανευρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος και σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον προστάτη, σπερματικό υγρό, έσω ους, το μάτι, δέρμα, τρίχες, νύχια, οστά, ήπαρ.  

Ο ψευδάργυρος υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα, από τα οποία προσλαμβάνεται, μέσω του λεπτού εντέρου. Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εκδήλωσης πολλών παθολογικών καταστάσεων και για τη θεραπεία καταστάσεων, που προκαλούνται, εξ αιτίας της έλλειψής του,  π.χ. η καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης, η οξεία διάρροια στα παιδιά και η επούλωση των τραυμάτων και των καταγμάτων [3]


Ο ψευδάργυρος διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως ουσία που ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος,.

Γι' αυτό χορηγείται στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, τις καθ’ υποτροπήν μέσες ωτίτιδες, ρινοκολπίτιδες και αμυγδαλίτιδες, ενώ προλαβαίνει και τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Χρησιμοποιείται στην ελονοσία, στις χώρες που ενδημεί αυτή η νόσος, καθώς και σε παρασιτώσεις.

Μερικοί χορηγούν τον ψευδάργυρο στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού, τη νυκταλωπία (έλλειψη όρασης στο ημίφως) και τον οφθαλμικό καταρράκτη.

Χρησιμοποιείται επίσης κατά του άσθματος, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, το ΑΙDS  και δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή.

Ο ψευδάργυρος χορηγείται επίσης στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερδραστηριότητας [attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD)]τις διαταραχές της γεύσης, τις εμβοές των αυτιών, τις σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, , τη νόσο του Crohn, τη νόσο του Alzheimer , το σύνδρομο Down, τη νόσο του Hansen, την ελκώδη κολίτιδα, το πεπτικό έλκος και τη νευρική ανορεξία.

Μερικοί χορηγούν ψευδάργυρο στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, την ανδρική στειρότητα, τη στυτική δυσλειτουργία, την οστεοπενία και οστεοπόρωση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα τις μυικές κράμπες που σχετίζονται με ηπατοπάθεια.

 Χρησιμοποιείται επίσης στη δρεπανοκυτταρική αναιμία και σε κληρονομικές παθήσεις, όπως η εντεροπαθητική ακροδερματίτιδα και η νόσος του Wilson.

O ψευδάργυρος είναι πολύτιμος για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, την αύξηση της μυικής δύναμης και της σωματικής ρώμης.

Ο ψευδάργυρος χορηγείται για τη θεραπεία της ακμής, τη γήρανση του δέρματος, τις ερπητικές λοιμώξεις και την επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων και των καταγμάτων.

Υπάρχουν οφθαλμικά κολλύρια που περιέχουν θειικό ψευδάργυρο και χρησιμοποιούνται για τον ερεθισμό των ματιών. Ο κιτρικός ψευδάργυρος χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες και τα στοματοπλύματα για τον περιορισμό της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας.

Από τις μορφές ψευδαργύρου ιδιαίτερα ευαπορρόφητη από το έντερο είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος [4, 5], η βιοδιαθεσιμότητα του οποίου επαυξάνεται από τη βιταμίνη C.

Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C έχουν συνεργική δράση [6]. To συμπλήρωμα διατροφής Zincobell περιέχει στην κάψουλά του 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg L-ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C).

To Ζincobell μπορεί να χορηγηθεί σε καταστάσεις έλλειψης ψευδαργύρου ή σε καταστάσεις που χρειάζονται συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου σε δόση 10-40mg ημερησίως, υπο την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Η χορήγηση μεγάλων δόσεων ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, έμετο). Η μακροχρόνια λήψη ψευδαργύρου, πάνω από 50mg ημερησίως για διάστημα πέραν των δύο μηνών μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση του χαλκού και να προκληθεί αναιμία.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Fosmire GJ.  Review Zinc toxicity. Am J Clin Nutr. 1990 Feb; 51(2):225-7.[PubMed] [Ref list]

2. Melissa L. Zastrow, Vincent L. PecoraroDesigning . Hydrolytic Zinc Metalloenzymes. Biochemistry. 2014 Feb 18; 53(6): 957–978. Published online 2014 Feb 7. doi: 10.1021/bi4016617

3. Sadighi A, Roshan MM, Moradi A, Ostadrahimi A. The effects of zinc supplementation on serum zinc, alkaline phosphatase activity and fracture healing of bones. Saudi Med J. 2008 Sep;29(9):1276-9. Erratum in: Saudi Med J. 2008 Dec;29(12):1836.

4. Barrie SAWright JVPizzorno JEKutter EBarron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans. Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8.

5. Linus Pauling Institute : Micronutrient Information Center  Zinc, Last updated 6/11/15  

6.Gromova OA, Torshin IY, Pronin AV, Kilchevsky MA. [Synergistic application of zinc and vitamin C to support memory, attention and the reduction of the risk of the neurological diseases]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2017;117(7):112-119. doi: 10.17116/jnevro201711771112-119.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.