Ψευδάργυρος: Επιτάχυνση θεραπείας του κοινού κρυολογήματος με χορήγηση ψευδαργύρου ©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου από το στόμα σχετίζεται με συντόμευση της διάρκειας του κρυολογήματος σε υγιή, κατά τα άλλα, άτομα. Παρά τούτο δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του ψευδαργύρου που χορηγείται συμπληρωματικά από το στόμα και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Εφόσον κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ψευδάργυρο για να συντομεύσει τον κύκλο της νόσου επιλλέγει την πλέον ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, που είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος, χωρίς έκδοχα, αλλά μόνον με μικρή ποσότητα βιταμίνης C (Ζincobell)

Η συνηθέστερη αιτία του κρυολογήματος είναι κάποιος ρινοϊός, ο οποίος φιλοξενείται και πολλαπλασιάζεται στη ρινική κοιλότητα και το

 ρινοφάρυγγα.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Υποστηρίζεται η άποψη ότι ο ψευδάργυρος παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ρινοϊού. Επίσης ο ψευδάργυρος μπορεί να παρεμποδίσει την παραμονή  του ιού στο βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα και της μύτης.

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου από το στόμα σχετίζεται με συντόμευση της διάρκειας του κρυολογήματος σε υγιή, κατά τα άλλα, άτομα [1].

Παρά τούτο δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του ψευδαργύρου που χορηγείται συμπληρωματικά από το στόμα και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Εφόσον κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ψευδάργυρο για να συντομεύσει τον κύκλο της νόσου επιλλέγει την πλέον ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, που είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος, χωρίς έκδοχα, αλλά μόνον με μικρή ποσότητα βιταμίνης C (Ζincobell).

Κάθε κάψουλα Ζincobell περιέχει 10mg πικολινικού ψευδαργύρου  και αντί για τα κλασσικά έκδοχα που προστίθενται, προκειμένου να γεμίσει η κάψουλα και να χρησιμεύσουν ως συντηρητικό, περιέχει μόνον  119mg  βιταμίνης C [L-ασκορβικό οξύ]. Η βιταμίνη C επιταχύνει ακόμη περισσότερο την απορρόφηση του πικολινικου ψευδαργύρου.

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να περιορίσει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος [2], διότι η βιταμίνη C παίζει κάποιο ρόλο στους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος [3].

Η προληπτική χορήγηση βιταμίνης C  που εμπειρικά χορηγείται εδώ και χρόνια κατά του κοινού κρυολογήματος, δεν ελάττωσε τη συχνότητα των κρυολογημάτων στο γενικό πληθυσμό. Η βιταμίνη C όμως μπορεί να είναι χρήσιμη στα άτομα που υφίστανται, για σύντομες χρονικές περιόδους,  σοβαρή σωματική καταπόνηση ή άσκηση  ή εκτίθενται  ισχυρό περιβάλλον ψύχους.

Πολλά άτομα παίρνουν καθημερινά κάποιο χάπι ή κάψουλα πολυβιταμίνης. Τα σκευάσματα πολυβιταμινών μπορεί να περιέχουν και ψευδάργυρο, που μπορεί να είναι ή να μην είναι πικολινικός, σε ποσότητες, oι οποίες είναι ανεπαρκείς (2-25mg) για να συντομεύσουν τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επιπλέον όταν ένα χάπι ή κάψουλα περιέχει πολλά συστατικά ελάχιστα απ' αυτά μπορεί να απορροφηθούν από το έντερο. Συνεπώς είναι άσκοπη η χρήση των πολυβιταμινών  σε ένα κρυολόγημα [4].

Αν κάποιος ασθενής, που πάσχει από άσθμα κρυολογήσει, το κρυολόγημα μπορεί να του πυροδοτήσει ασθματικές κρίσεις ή βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Εφόσον η βιταμίνη C ανακουφίζει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, είναι αναμενόμενο να αναχαιτίσει  και  τα συμπτώματα του άσθματος ταχύτερα και ευκολότερα, σε συνδυασμό με τα λοιπά αντιασθματικά φάρμακα που παίρνει ο ασθενής [5].

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προληφθεί όταν υπάρχουν επαρκείς συγκεντρώσεις βιταμίνης D3 στον οργανισμό. Γιαυτό από το τέλος του φθινοπώρου, αφού ελεγχθούν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον οργανισμό και βρεθούν κάτω των 30ng/ml θα πρέπει να χορηγούνται 4000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D3, από το στόμα, όλο το χειμώνα. Βλεπε: D3-Gkelin drops.

Η χρήση καραμελών ψευδαργύρου, κάθε 2-3 ώρες, σε πάσχοντες από κοινό κρυολόγημα, τις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος, εφόσον κατά τα άλλα οι πάσχοντες είναι υγιείς [6].

Ο ασθενής πρέπει να παίρνει μια καραμέλα των 22mg ψευδαργύρου, κάθε 2-3 ώρες, επί πέντε ημέρες. Μειονέκτημα των καραμελών ψευδαργύρου είναι η συχνή και ενοχλητική  πρόκληση ναυτίας, που διαρκεί όσο χρονικό διάστημα υπάρχει ο ψευδάργυρος στο σώμα και  διαταραχές της γεύσης, διότι συνολικά ο ασθενής παίρνει πολύ μεγαλύτερη δόση ψευδαργύρου από την ημερήσια ανεκτή. 

Υπενθυμίζεται ότι η συνήθως μεγίστη ανεκτή δόση του ψευδαργύρου είναι τα 40 mg ημερησίως.

Για να δράσουν οι καραμέλες ψευδαργύρου πρέπει να παίρνονται για 5 ημέρες και σε δόση που ξεπερνάει ημερησίως τα  75mg/ημερησίως. Αυτή η δόση όμως δεν είναι ανεκτή από την πλειοψηφία των πασχόντων από κρυολόγημα [6].

Η χρησιμοποίηση των καραμελών του ψευδαργύρου  για περίοδο 6-8 εβδομάδων είναι πιθανόν να προκαλέσει έλλειψη χαλκού, όπως και η χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος ψευδαργύρου, όταν λαμβάνεται σε μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Όποιο άτομο με κοινό κρυολόγημα  πάρει ψευδάργυρο για τρείς-πέντε ημέρες, χωρίς να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να διακόψει τη χρησιμοποίηση  του ψευδαργύρου και να συμβουλευτεί το γιατρό του.

Δεν συνιστάται η ενδορρινική χρησιμοποίηση σπρέϊ ή πηκτής (gel) ψευδαργύρου, διότι μπορεί να προκαλέσει  μη αναστρέψιμη ανοσμία [7].

Αν κάποιος αποφασίσει να πάρει προφυλακτικά ψευδάργυρο για την πρόληψη του κρυολογήματος θα πρέπει να τον παίρνει καθημερινά και σε αποδεκτή δόση των 10mg ημερησίως, επί πέντε μήνες [1]. Συνιστάται η χρησιμοποίηση του συμπληρώματος Zincobell, στη δόση της μιάς κάψουλας ημερησίως. 

Οι αλκαλικές δίαιτες ή τα αλκαλικά ποτά μπορεί να έχουν αντιικές ιδιότητες, όπως αυτό έχει αποδειχτεί με εργαστηριακές μελέτες  in vitro. Στις μελέτες αυτές περιγράφεται το αδρανοποιητικό αποτέλεσμα του αλκαλικού μέσου κατά των ιών που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα.

Με εργαστηριακές μελέτες και έρευνες σε πειραματόζωα έχει αποδειχτεί το φυσικό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα της γείωσης του ανθρωπίνου σώματος.

Σήμερα είναι αποδεκτό ότι   οι θάνατοι  από λοίμωξη  από τον ιό της γρίπης των πτηνών  H5N1   οφείλονται σε μια κεραυνοβόλο φλεγμονώδη αντίδραση.

Έχει βρεθεί ότι, η γείωση του ανθρωπίνου σώματος  επιταχύνει την ανοσοαπόκριση μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όπως αυτό αποδείχτηκε με την αύξηση της συγκέντρωσης της γάμμα σφαιρίνης.

Αναμένονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα ερευνών για το ρόλο που παίζει η αλκαλοποίηση ή η γείωση του ανθρωπίνου σώματος στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος [8].

 

Βιβλιογραφία

Das RR1, Singh M2. Oral zinc for the common cold. JAMA. 2014 Apr 9;311(14):1440-1.

2. Hemilä H1, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;1:CD000980.

3. Douglas RM1, Hemila H, D'Souza R, Chalker EB, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2004 Oct 18;(4):CD000980.

4. Rangan A, Jones A, Samman S. Zinc supplement use and contribution to zinc intake in Australian children. Public Health Nutr. 2014 May 12:1-7. [Epub ahead of print]

5. Hemilä H. Vitamin C and common cold-induced asthma: a systematic review and statistical analysis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2013 Nov 26;9(1):46. doi: 10.1186/1710-1492-9-46.

6. Singh M1, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18;6:CD001364.

7. DeCook CA, Hirsch AR. Anosmia due to inhalational zinc: a case report. Chem Senses. 2000;25(5):659.

8. Mousa HA. Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jan;22(1):166-174.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας 
Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.