Ψευδάργυρος: Οι επιπτώσεις του μαγειρέματος, της αποθήκευσης και της επεξεργασίας των τροφών στα επίπεδα του ψευδαργύρου©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell

Όπως και άλλα μέταλλα, έτσι και ο ψευδάργυρος των τροφίμων παραμένει σταθερός όταν, τα τρόφιμα που τον περιέχουν συντηρούνται στο ράφι ή στις αποθήκες κάτω από ιδανικές φυσιλογικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός,Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr  www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
Αν κάποια τρόφιμο παραμείνουν επί μακρόν στις αποθήκες μπορεί να υποστούν αλλοίωση τα περισσότερα συστατικά τους. Όμως ο τελευταίος που θα επηρεαστεί είναι ο ψευδάργυρος.

Επειδή πολλά από τα τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο (κρέας, θαλασσινά και σπόροι δημητριακών, όσπρια) έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής για άλλους λόγους, όπως π.χ. η βακτηριδιακή μόλυνση, θα πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή στον τρόπο και τη χρονική διάρκεια συντήρησής τους [1].

Το μαγείρεμα του κρέατος δεν οδηγεί σε δραματικές απώλειες ψευδαργύρου. Έτσι, εκτός από μερικά άλλα μέταλλα, όπως π.χ. το κάλιο, δεν χρειάζεται να ενδιαφέρεται κανείς για το πόσο ψευδάργυρο θα χάσει μια καλοψημένη μπριζόλα.

Εξάλλου ποτέ δεν πρέπει να τρώγεται οποιοδήποτε κρέας ωμό, διότι υπάρχει κίνδυνος να είναι μολυσμένο.

Τα φυτικά τρόφιμα που μαγειρεύονται χάνουν οπωσδήποτε λιγότερο ψευδάργυρο σε σχέση με τα υπόλοιπα μέταλλα. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι οι φακές, όταν βραστούν χάνουν το 10-20% του ψευδαργύρου τους.

Αν και αυτή η απώλεια δεν είναι ασήμαντη, πρακτικά σκεπτόμενοι λέμε ότι, η φακές αποτελούν μια καλή πηγή πρόσληψης ψευδαργύρου.

Αν, προτού μαγειρευτούν,  αφεθούν για ώρες μέσα σε νερό τα φασόλια, οι σπόροι και οι σπόροι των δημητριακών μπορεί να αυξηθεί  σημαντικά η βιοδιαθεσιμότητα του ψευδαργύρου τους.

Από τις μορφές ψευδαργύρου, ιδιαίτερα ευαπορρόφητη από το έντερο,  είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος [2, 3], η βιοδιαθεσιμότητα του οποίου επαυξάνεται από τη βιταμίνη C [4].

Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C  έχουν συνεργική δράση.

To συμπλήρωμα διατροφής Zincobell περιέχει στην κάψουλά του 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg L-ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C).

To Ζincobellμπορεί να χορηγηθεί σε καταστάσεις έλλειψης ψευδαργύρου ή σε καταστάσεις που χρειάζονται συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου σε δόση 10-40mg ημερησίως, υπο την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Η χορήγηση μεγάλων δόσεων ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, έμετο). Η μακροχρόνια λήψη ψευδαργύρου, πάνω από 50mg ημερησίως για διάστημα πέραν των δύο μηνών μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση του χαλκού και να προκληθεί αναιμία.

Περισσότερα Βλέπε: Ψευδάργυρος (Zn)

Βιβλιογραφία

1.Thavarajah D, Thavarajah P, Sarker A, Vandenberg A. Lentils (Lens culinaris Medikus Subspecies culinaris): a whole food for increased iron and zinc intake. J Agric Food Chem. 2009 Jun 24;57(12):5413-9. doi: 10.1021/jf900786e

2.Barrie SAWright JVPizzorno JEKutter EBarron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans.Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8.

3. Linus Pauling Institute : Micronutrient Information Center  Zinc, Last updated 6/11/15  

4.Gromova OATorshin IYPronin AVKilchevsky MA. [Synergistic application of zinc and vitamin C to support memory, attention and the reduction of the risk of the neurological diseases]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2017;117(7):112-119. doi: 10.17116/jnevro201711771112-119.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας












Λιανική τιμή: 16.36€






...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.