Η τριάδα που αρρωσταίνει και σκοτώνει το σύγχρονο Έλληνα είναι οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Έχει υπολογιστεί ότι το 8% του Ελληνικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.
Παρά τούτο το πολύτιμο για την υγεία μεταλλικό ιχνοστοιχείο, ο ψευδάργυρος μπορεί να δράσει θαυματουργά για την αντιμετώπιση του διαβήτη και των καρδιοπαθειών, όπως τούτο έχει αποδειχτεί με τις σύγχρονες έρευνες.
Οι μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχομένων κλινικών μελετών σε ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2 αποκάλυψαν ότι υπήρχε βελτίωση των μετρήσεων του γλυκαιμικού ελέγχου [1] και της δυσλιπιδαιμίας μετά από τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου [2].
Στους μηχανισμούς δράσης που έχουν προταθεί περιλαμβάνονται οι βελτιώσεις της σταθερότητας της ινσουλίνης μέσα στα β παγκρεατικά κύτταρα και η ευαισθησία στην ινσουλίνη στους περιφερειακούς ιστούς [3].
Η σχέση του διαβήτη με τον ψευδάργυρο
Από χρόνια είναι γνωστή η σχέση του διαβήτη με τον ψευδάργυρο. Και πράγματι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου ή ακόμη μπορεί να έχουν έλλειψη ψευδαργύρου.
Μια από τις αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι διαβητικοί αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου στα ούρα τους.
Επιπλέον η σταθερή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, πέρα από το φυσιολογικό, δημιουργεί έντονο οξειδωτικό στρες.
Η χρησιμοποίηση αντιοξειδωτικών ουσιών έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στη βελτίωση της οξείδωσης και ταυτόχρονα ενισχύει την απόκριση του σώματος στην ινσουλίνη.
|
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764
www.gelis.gr www.pharmagel.gr pharmage@otenet.gr
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία |
|
Αικατερίνη Γκέλη Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διαγνωστική Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική Διεύθυνση Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 2741087758, 6944644820 email:kgkeli@hotmail.com |
Ο διαβήτης προσβάλλει τα αγγεία και μεταξύ αυτών και τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Γι’ αυτό η νόσος των στεφανιαίων είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Βεβαίως αυτή κατάσταση σε μεγάλο ποσοστό της οφείλεται στην παχυσαρκία, στην υψηλή αρτηριακή πίεση, την αύξηση της LDL χοληστερόλης και την ανισορροπία της σχέσης της αναλογίας LDL προς την HDL χοληστερόλη.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη ο Gunasekara P και η συνεργάτες του στη Sri Lanka ερεύνησαν άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν πολυβιταμίνες και ψευδάργυρο και τους συνέκριναν με διαβητικούς που έπαιρναν μόνο πολυβιταμίνες.
Παρακολούθησαν αν επηρεαζόντουσαν τα επίπεδα σακχάρου ή τα επίπεδα της χοληστερόλης αυτών των ασθενών [4].
Ο αντιδιαβητικός ρόλος του ψευδαργύρουΣτην έρευνα συμμετείχαν 86 άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 από διετίας. Όλοι οι ασθενείς έπαιρναν αντιδιαβητικά φάρμακα (σουλφονυλουρία, μετφορμίνη, η το συνδυασμό τους) [4].
Τα 86 άτομα χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα πήρε πολυβιταμίνη που περιείχε βιταμίνες Α, D3, και Ε, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο.
Η δεύτερη ομάδα πήρε την ίδια πολυβιταμίνη και επιπλέον 22mg στοιχειακού ψευδαργύρου
Η τρίτη ομάδα πήρε εικονικό φάρμακο . Και οι τρεις ομάδες πήραν ένα δισκίο επί 4 μήνες.
Μετρήσεις στο αίμα των ασθενών έγιναν στην αρχή της μελέτης και μετά από 4 μήνες. Στο τέλος της έρευνας οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που πήραν πολυβιταμίνη και ψευδάργυρο είχαν στατιστικώς σημαντικά, χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου, μετά από νηστεία, σε σύγκριση με τα επίπεδα σακχάρου των ασθενών των δύο άλλων ομάδων.
Η ομάδα που έπαιρνε επιπλέον και ψευδάργυρο είχε σημαντική ελάττωση και της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης [Hb(A1C), ενώ παρατηρήθηκε ασήμαντη ελάττωση στους ασθενείς των δύο άλλων ομάδων.
Όσον αφορά τη χοληστερόλη στην ομάδα που πήρε ψευδάργυρο παρατηρήθηκε ελάττωση της LDL χοληστερόλης, ενώ και οι δύο ομάδες (η μία μόνο με πολυβιταμίνη και η δεύτερη με πολυβιταμίνη και ψευδάργυρο) έδειξαν σημαντική ελάττωση της αναλογίας της LDL-προς την-HDL-χοληστερόλη. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ομάδα που πήρε το εικονικό φάρμακο παρατηρήθηκε αύξηση αυτής της αναλογίας.
Αυτό είναι σημαντικό γεγονός, διότι ο ρόλος της HDL είναι να προσλαμβάνει την περίσσεια χοληστερόλης και να την επιστρέφει στο ήπαρ. Αν κάποιος έχει παραπάνω LDL χοληστερόλη από αυτήν που μπορεί να διαχειριστεί η HDL, τότε έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αν λοιπόν διατηρείται μια σωστή ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο μορφών χοληστερόλης, τότε περιορίζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιοκυκλοφορικής νόσου.
Βασιζόμενοι στα ευρήματά τους, οι παραπάνω ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μαζί με μια πολυβιταμίνη μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς ασθενείς που παίρνουν αντιδιαβητικά φάρμακα να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους και της χοληστερόλης τους.
Έχει επίσης βρεθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση 50mg ψευδαργύρου, εκτός από την ελάττωση των επιπέδων του σακχάρου, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των αντιδιαβητικών φαρμάκων, μπορεί να ελαττώσει τα τριγλυκερίδια, τη λευκωματουρία, τη φλεγμονή στους ασθενείς με διαβητική νεφροπάθεια, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο των επιπλοκών [5].
Τι μπορεί να κάνει το διαβητικό άτομο
Το άτομο που πάσχει από διαβήτη τύπου 2 πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του από την άνοδο των επιπέδων του σακχάρου, να παίρνει με ακρίβεια τα αντιδιαβητικά φάρμακα , που του έχει χορηγήσει ο γιατρός του, να αποφεύγει το στρες και να ασκείται καθημερινά.
Επιπλέον, το διαβητικό άτομο μπορεί να βοηθηθεί, αν παίρνει:
Μια πολυβιταμίνη που περιέχει βιταμίνη Α, D3 και Ε, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο και επιπλέον 20 mg ψευδαργύρου.
Ψευδάργυρο: Τον ψευδάργυρο πρέπει να τον παίρνει 2 ώρες μετά τη λήψη της πολυβιταμίνης, διότι έτσι διευκολύνεται η απορρόφησή του. Επιλέγεται η πλέον ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, που είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος [6, 7]. Η απορρόφηση του ψευδαργύρου ενισχύεται επιπλέον, όταν χορηγείται ταυτόχρονα με βιταμίνη C [8].
Το Zincobell περιέχει ανά κάψουλα 10 mg πικολινικού ψευδαργύρου μαζί με 119mg βιταμίνης C. Συμπληρωματικά μπορεί οι διαβητικοί να παίρνουν καθημερινά 2 κάψουλες Zincobell, εφάπαξ ή μία κάψουλα το μεσημέρι και μία κάψουλα το βράδυ, μετά το φαγητό.
Φυσική βιταμίνη D3: Η συμπληρωματική χορήγηση φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, βελτίωση της έκκρισης ινσουλίνης και ελάττωση της αντίστασης της ινσουλίνης [9].
Συνήθως τα πολυβιταμινικά σκευάσματα περιέχουν ανεπαρκή ποσότητα βιταμίνης D3 και ψευδαργύρου για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
H αγγειοπροστατευτική και διαβητοπροστατευτική δράση της βιταμίνης D3 εξασφαλίζεται, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα 60-80ng/ml.
Αυτό επιτυγχάνεται, όταν παίρνει κανείς καθημερινά 4.000UΙ βιταμίνης D3 [4 σταγόνες D3 Gkelin drops]. Κάθε σταγόνα του D3-Gkelin drops περιέχει 1.000UI φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πράγμα που διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο.
Βεβαίως το διαβητικό άτομο συνεργάζεται πάντοτε με το θεράποντα ιατρό του, παίρνει τα κατάλληλα φάρμακα και τα συμπληρώματά του ψευδαργύρου και της βιταμίνης D3, χωρίς να αμελεί την εφαρμογή της κατάλληλης λογικής αντιδιαβητικής δίαιτας και την καθημερινή του, σωματική άσκηση.
Βιβλιογραφία
1.Capdor J, Foster M, Petocz P, Samman S. Zinc and glycemic control: a meta-analysis of randomised placebo controlled supplementation trials in humans.
J Trace Elem Med Biol. 2013 Apr; 27(2):137-42.[PubMed] [Ref list]
2.Foster M, Petocz P, Samman S. Effects of zinc on plasma lipoprotein cholesterol concentrations in humans: a meta-analysis of randomised controlled trials.
Atherosclerosis. 2010 Jun; 210(2):344-52.[PubMed] [Ref list]
3.Chu A, Foster M, Samman S4. Zinc Status and Risk of Cardiovascular Diseases and Type 2 Diabetes Mellitus-A Systematic Review of Prospective Cohort Studies. Nutrients. 2016 Nov 5;8(11). pii: E707.
4. Gunasekara P1, Hettiarachchi M, Liyanage C, Lekamwasam S. Effects of zinc and multimineral vitamin supplementation on glycemic and lipid control in adult diabetes. Diabetes Metab Syndr Obes. 2011 Jan 26;4:53-60. doi: 10.2147/DMSO.S16691.
5. Khan MI1, Siddique KU, Ashfaq F, Ali W, Reddy HD, Mishra A. Effect of high-dose zinc supplementation with oral hypoglycemic agents on glycemic control and inflammation in type-2 diabetic nephropathy patients. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jul;4(2):336-40. doi: 10.4103/0976-9668.117002.
6.Barrie SA, Wright JV, Pizzorno JE, Kutter E, Barron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans.Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8.
7. Linus Pauling Institute : Micronutrient Information Center Zinc, Last updated 6/11/15
8.Gromova OA, Torshin IY, Pronin AV, Kilchevsky MA. [Synergistic application of zinc and vitamin C to support memory, attention and the reduction of the risk of the neurological diseases]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2017;117(7):112-119. doi: 10.17116/jnevro201711771112-119.
9. Upreti V, Maitri V, Dhull P, Handa A, Prakash MS, Behl A. Effect of oral vitamin D supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus with coexisting hypovitaminosis D: A parellel group placebo controlled randomized controlled pilot study. Diabetes Metab Syndr. 2018 Jul;12(4):509-512. doi: 10.1016/j.dsx.2018.03.008. Epub 2018 Mar 16.
Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο6944280764, στην τιμή των 11.45 Ευρώ,περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel
Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας