Αντιμετώπιση των εμβοών και της νευραισθητήριας βαρηκοΐας με τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Τα άτομα με εμβοές στα αυτιά πρέπει να ερευνώνται λεπτομερώς από ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να αποκλείεται η παρουσία κάποιας ωτολογικής πάθησης, που έχει και άλλα συμπτώματα , εκτός από τις εμβοές. Το 33% των ηλικιωμένων ασθενών με εμβοές στα αυτιά και νευραισθητήρια βαρηκοΐα, με οριακά επίπεδα έλλειψης ψευδαργύρου, μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή του, παίρνοντας συμπληρωματικά ψευδάργυρο. Γιαυτό τα ηλικιωμένα άτομα με νευραισθητήριας βαρηκοΐα και εμβοές μπορεί να παίρνουν συμπληρωματικά ψευδάργυρο σε δόση 10mg ημερησίως.

 Το ότι ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη ζωή των ζώων αναγνωρίστηκε το 1916 στη Γεωπονική Σχολή του πανεπιστημίου του Ιλλινόϊς των ΗΠΑ.

Τότε ανακάλυψαν ότι τα νεογνά των χοίρων, που είχαν έλλειψη ψευδαργύρου ήσαν μικρόσωμα, εμφάνιζαν δερματίτιδα στα άκρα τους και ήσαν στείρα.

Η έλλειψη ψευδαργύρου ανακαλύφθηκε στον άνθρωπο από τον Δρ Ananda Prasad στο Detroit των ΗΠΑ το 1963 όταν μέτρησε τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό και τις τρίχες σε νεαρούς άνδρες από την Αίγυπτο που δεν είχαν ωριμάσει σωματικά και ήσαν νάνοι.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Προσθέτοντας ψευδάργυρο στην καθημερινή διατροφή αυτών των νάνων , αυξήθηκε το ανάστημά τους και ωρίμασαν σεξουαλικά.

Είναι αναγνωρισμένο σήμερα, ότι ο νανισμός των αγοριών είναι συχνός στις Μεσογειακές χώρες, ιδίως των Αφρικανικών παραλίων (Αίγυπτος), στις οποίες κύριο καθημερινό τρόφιμο είναι τα προϊόντα του σιταριού (ψωμί).

Το στάρι καλλιεργείται στην ίδια γη εδώ και 4000 χρόνια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων σε ψευδάργυρο της γης.

Πρώτος ο καθηγητής Robert Henkin στις ΗΠΑ περιέγραψε ότι η έλλειψη ψευδαργύρου θα μπορούσε να προκαλέσει νευραισθητήρια βαρηκοΐα (βαρηκοΐα από νευρική βλάβη).

Η ιστολογική έρευνα του κοχλία και της αίθουσας του έσω ωτός αποκάλυψε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο όργανο του ανθρωπίνου σώματος. Πιο μπροστά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του οφθαλμού θεωρείτο το όργανο του σώματος με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου.

Η διάγνωση της έλλειψης ψευδαργύρου γίνεται εργαστηριακά ερευνώντας τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό.

Το 33% ηλικιωμένων ασθενών με εμβοές στα αυτιά και νευραισθητήρια βαρηκοΐα με οριακά επίπεδα έλλειψης ψευδαργύρου μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή του, παίρνοντας συμπληρωματικά ψευδάργυρο [1].

Η έλλειψη ψευδαργύρου δεν είναι ασυνήθης στα παιδιά και τα ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να επηρεάσει την ακουστική τους ικανότητα, η οποία μπορεί να θεραπευτεί με τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου [2].

Κατά τον Schambauch GE η έλλειψη του ψευδαργύρου είναι μια αιτία πρεσβυακοίας, η οποία αν αναγνωριστεί και διορθωθεί η εξέλιξη της βαρηκοίας μπορεί να ανακοπεί [1].

Με τις υπάρχουσες εργαστηριακές εξετάσεις μέτρησης των επιπέδων του ψευδαργύρου δεν είναι πάντοτε εύκολο να αποδειχτεί η έλλειψη και ιδιαίτερο αν αυτή βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.

Καθώς οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο μεταβολισμός του ψευδαργύρου αλλάζει με την ηλικία και ότι με την πάροδο της ηλικίας ελαττώνεται η απελευθέρωση του ψευδαργύρου από τα ερυθροκύτταρα, θα πρέπει όλοι οι ηλικιωμένοι με σημεία νευραισθητήριας βαρηκοΐας και εμβοών να παίρνουν συμπληρωματικά ψευδάργυρο σε δόση 10mg ημερησίως. Η δόση αυτή δεν διαταράσσει την ομοιοστασία ψευδαργύρου χαλκού [3].

Το σκεύασμα ψευδαργύρου με την καλύτερη απορροφητικότητα είναι το Zincobell, το οποίο περιέχει ανά κάψουλα 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg βιταμίνης C.

Ο πικολινικός ψευδάργυρος είναι η πλέον ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, του οποίου η απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα δεν επηρεάζεται από την παρουσία της βιταμίνης C.

Μπορεί να χορηγηθούν 30-40mg ψευδαργύρου [3-4 κάψουλες Zincobell ημερησίως για 6 εβδομάδες]. Αν μέσα σ'αυτό το διάστημα βελτιωθεί η βαρηκοία ή οι εμβοές ο ασθενής μπορεί να παίρνει το Zincobell για  3-4 μήνες. Αν όμως δεν προκληθεί βελτίωση, αυτό σημαίνει ότι ο ψευδάργυρος δεν δρά ή χρειάζεται μεγαλύτερη δοσολογία, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.


1. Shambaugh GE Jr. Zinc: the neglected nutrient. Am J Otol. 1989 Mar;10(2):156-60.

2. Hoeve LJ1, Wensink J, Mertens zur Borg IR. Hearing loss related to zinc deficiency in rats. Eur Arch Otorhinolaryngol. 1990;247(5):267-70.

3.Wastney ME1, Ahmed S, Henkin RI. Changes in regulation of human zinc metabolism with age. Am J Physiol. 1992 Nov;263(5 Pt 2):R1162-8.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












Λιανική τιμή: 16.36€






...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.