Συνιστώμενη Καθημερινή Πρόσληψη [ΣΗΔ] του ψευδαργύρου

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell

Συνιστώμενη Καθημερινή Πρόσληψη [ΣΗΔ] του ψευδαργύρου [RDA (Recommended Dietary Allowance)] στις ΗΠΑ είναι καταγραμμένη σε πίνακα κατά ομάδες φύλου και ηλικίας [Βλέπε Πίνακα παρακάτω]

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες και οι γυναίκες σε γαλουχία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έλλειψης ψευδαργύρου. Επειδή, προς το παρόν, δεν υπάρχει ευαίσθητος δείκτης που να καθορίζει το αν έχει προσλάβει κάποιος επαρκείς ποσότητες του ψευδαργύρου [διατροφική κατάσταση ψευδαργύρου, zinc nutritional status], η ΣΗΔ για τον ψευδάργυρο καθορίζεται βάσει ενός αριθμού διάφορων δεικτών της διατροφικής κατάστασης του ψευδαργύρου και αντιπροσωπεύει την καθημερινή πρόσληψη που πιθανόν προλαβαίνει την έλλειψη του ψευδαργύρου σχεδόν σε όλα τα άτομα μιας ομάδας ειδικού γένους και ηλικίας.

Στάδιο ζωής | Φύλο

Καθημερινή Δόση Zn

Βρέφη 0-6 μηνών

2* mg

Βρέφη  7-12 μηνών

3 mg

Παιδιά 1-3 ετών

3 mg

Παιδιά  4-8 ετών

5 mg

Κορίτσια 9-13 ετών

8 mg

Αγόρια 9-13 ετών

8 mg

Γυναίκες 14-18 ετών

9 mg

Άνδρες 14-18 ετών

11 mg

Γυναίκες  19-50 ετών

8 mg

Άνδρες  19-50 ετών

11 mg

Γυναίκεςμεγαλύτερες των 50 ετών

8 mg

Άνδρες μεγαλύτεροι των 50 ετών s

11 mg

Έγκυες 14-18 ετών

12 mg

Έγκυες  19-50 ετών

11 mg

Γαλουχούσες μητέρες 14-18 ετών

13 mg

Γαλουχούσες μητέρες  19-50 ετών

12 mg

Αυτές οι δόσεις ψευδαργύρου είναι οι ελάχιστες που χρειάζονται για να μην προκληθεί έλλειψη ψευδαργύρου.
 
Όταν ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται για λόγους θεραπευτικούς, η δοσολογία αυξάνει κατά περίπτωση, αν είναι απαραίτητο, έχοντας πάντοτε υπ' όψην τα τοξικά επίπεδα του ψευδαργύρου [1].

Σημείωση
1 µg = 1 mcg = 1 microgram = 1/1,000,000 του gram
1 mg = 1 milligram = 1/1,000 του  gram

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ [National Academy of Sciences] έχει θέσει ως το ανώτατο όριο πρόσληψης ψευδαργύρου τα 40mg ημερησίως, για τους ενηλίκους. Είναι πολύ ασύνηθες να προσληφθεί αυτή η ποσότητα ψευδαργύρου μόνο με τη διατροφή.

Λόγω της χρησιμοποίησης του ψευδαργύρου από πολλαπλά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος είναι πολύ σημαντική η καθημερινή πρόσληψη ψευδαργύρου με τη διατροφή.

Ψευδάργυρος υπάρχει σε ένα πλήθος τροφών σε μικρές ποσότητες. Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές δεν μπορούν πάντοτε  να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ψευδάργυρο.

Μόνο πέντε τρόφιμα είναι εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου, ενώ 24 τρόφιμα  θεωρούνται καλές πηγές ψευδαργύρου.

Όταν οι ημερήσιες ανάγκες των ενηλίκων σε ψευδάργυρο κατά μέσον όρο είναι τα  11mg ψευδαργύρου είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο ψευδάργυρο θα προσλάβει, τρώγοντας διάφορα τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο, ούτε και γνωρίζει τη δυνατότητα έχει ο οργανισμός του να απορροφήσει αυτό τον  ψευδάργυρο.

Γι' αυτό πολλά άτομα εύκολα φτάνουν σε οριακά επίπεδα έλλειψης ψευδαργύρου, ενώ άλλα άτομα πάσχουν από έλλειψη ψευδαργύρου, παρά το γεγονός τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι πλούσια σε ψευδάργυρο [1].

Έχοντας επίσης υπόψη τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ του ψευδαργύρου και του χαλκού, όσον αφορά στην απορρόφηση και το μεταβολισμό του ψευδαργύρου και του χαλκού , θα πρέπει να υπάρχει εξισορροπημένη δίαιτα μεταξύ των τροφών που περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό. Βλέπε: Τρόφιμα που περιέχουν Ψευδάργυρο.

Από τις μορφές του ψευδαργύρου που κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής ο πικολινικός ψευδάργυρος είναι μία από τις  πιο ευαπορρόφητες μορφές ψευδαργύρου [2, 3], του οποίου η απορροφητικότητα από το έντερο αυξάνει όταν χορηγείται ταυτόχρονα με βιταμίνη C [4].

To Ζincobell είναι κάψουλες Πικολινικού Ψευδαργύρου (10mg) και βιταμίνης C (119mg), που χορηγείται σε δόση 10-40mg ημερησίως, όταν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια ψευδαργύρου. 

Το άρθρο αυτό ξαναγράφτηκε και αναρτήθηκε την 6η Δεκεμβρίου 2018

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Zinc. Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. Washington, D.C.: National Academy Press; 2001:442-501. (National Academy Press)

2.Barrie SA, Wright JV, Pizzorno JE, Kutter E, Barron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans.Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8.

3. Linus Pauling Institute : Micronutrient Information Center Zinc, Last updated 6/11/15

4.Gromova OA, Torshin IY, Pronin AV, Kilchevsky MA. [Synergistic application of zinc and vitamin C to support memory, attention and the reduction of the risk of the neurological diseases]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2017;117(7):112-119. doi: 10.17116/jnevro201711771112-119.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας
Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.