Ψευδάργυρος και άσθμα©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποδείξεις η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου στους ασθματικούς μπορεί να τροποποιήσει την αντιδραστικότητα του αεραγωγού και τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των ΙgE. • Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση ψευδαργύρου θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία για τους ασθματικούς. • Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου, ταυτόχρονα με την καθιερωμένη αντιασθματική αγωγή, κατά τη διάρκεια της ασθματικής επιδείνωσης, προκαλεί ταχεία εξασθένιση της σοβαρότητας της κρίσης. Eπιλέγεται η χορήγηση του συνδυασμού πικολινικού ψευδαργύρου και βιταμίνης C [Ζincobell], διότι έχει εξαιρετική απορροφητικότητα και αποτελεσματικότητα.

Σε έρευνα που έγινε επί ασθματικών παιδιών βρέθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο πρόκλησης συριγμού στην όψιμη παιδική ηλικία [1]

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 
www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Η υποψευδαργυραιμία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ποικιλία ελλειμμάτων της σωματικής ανάπτυξη και της ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ φαίνεται ότι σχετίζεται με αύξηση της συχνότητας των ασθματικών προσβολών στα παιδιά.

Γιαυτό θα πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα του ψευδαργύρου στα ασθματικά παιδιά και όπου υπάρχει υποψευδαργυραιμία θα πρέπει να χορηγείται συμπληρωματικά ψευδάργυρος [2].

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί να τροποποιήσει την ανοσολογική κατάσταση των ασθματικών ατόμων μέσω της ανακοπής της δράσης του Πυρηνικού Παράγοντα-Κάππα Β [NF-κB], που είναι ένας μεταγραφικός παράγοντας, ο οποίος ελέγχει γονίδια πολλών ανοσοαποκρίσεων.

Ο μηχανισμός με τον οποίο η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου τροποποιεί την δραστηριότητα του NF-κB είναι η τροποποίηση της δραστηριότητας της πρωτείνης δακτύλου ψευδαργύρου Α20 [zinc finger protein Α20] [3].

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποδείξεις η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου στους ασθματικούς μπορεί να τροποποιήσει την αντιδραστικότητα του αεραγωγού και τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των ΙgE.

Αυτό σημαίνει ότι η  χορήγηση ψευδαργύρου θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία για τους ασθματικούς [4].

Στην παθογένεση του άσθματος, η  ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ των Τ βοηθητικών κυττάρων [helper T (Th)] 1/Th2 και των  Th17/Treg cells πιστεύεται ότι παίζει ρόλο κλειδί στις ασθματικές φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Μερικές μελέτες περιγράφουν ότι η έλλειψη του ψευδαργύρου αυξάνει την παραγωγή του φλεγμονώδους παράγοντα και επιδεινώνει το άσθμα. Παρά τουτο, τα αποτελέσματα του ψευδαργύρου επί των προφίλς των Τ κυττάρων και του περιορισμού της φλεγμονώδους απόκρισης παραμένει αδιευκρίνιστη [5].

To άσθμα είναι η συνηθέστερη χρόνια παθολογική διαταραχή του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά, που προσβάλλει περίπου το 10% των παιδιών παγκοσμίως [6].

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου, ταυτόχρονα με την καθιερωμένη αντιασθματική αγωγή, κατά τη διάρκεια της ασθματικής επιδείνωσης, προκαλεί ταχεία εξασθένιση της σοβαρότητας της κρίσης [7].

Η πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου είναι ο πικολινικός ψευυδάργυρος, του οποίου η απορρόφηση από το έντερο αυξάνει σημαντικά, όταν φέρεται μαζί με βιταμίνη C. To συμπλήρωμα διατροφής  Zincobell περιέχει σε κάθε κάψουλά του 10 mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119 mg βιταμίνης CH Συνήθης δόση του Zincobell είναι μία κάψουλα το πρωί και μία το βράδυ, μετά το φαγητό, ενώ η μεγίστη ημερήσια δόση είναι 4 κάψουλες ημερησίως (μία ανά εξάωρο, με το φαγητό ή μετά το φαγητό).

Tο Zincobell σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 16.93  Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010 στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. de Cássia Ribeiro-Silva R1, Fiaccone RL2, Barreto ML3, da Silva LA4, Santos LF4, Alcantara-Neves NM5. The prevalence of wheezing and its association with serum zinc concentration in children and adolescents in Brazil. J Trace Elem Med Biol. 2014 Jul;28(3):293-7.

2. Khanbabaee G1, Omidian A2, Imanzadeh F3, Adibeshgh F3, Ashayeripanah M4, Rezaei N5. Serum level of zinc in asthmatic patients: a case-control study. Allergol Immunopathol (Madr). 2014 Jan-Feb;42(1):19-21.

3. Heyninck K1, Beyaert R. A20 inhibits NF-kappaB activation by dual ubiquitin-editing functions.Trends Biochem Sci. 2005 Jan;30(1):1-4.

4. Morgan CI1, Ledford JR, Zhou P, Page K. Zinc supplementation alters airway inflammation and airway hyperresponsiveness to a common allergen. J Inflamm (Lond). 2011 Dec 7;8:36. doi: 10.1186/1476-9255-8-36.

5. Tsai YL, Ko WS, Hsiao JL, Pan HH, Chiou YL. Zinc sulfate improved the unbalanced T cell profiles in Der p-allergic asthma: An ex vivo study. Clin Respir J. 2016 Oct 11. doi: 10.1111/crj.12563. 

6. Asher MI, Montefort S, Björkstén B, Lai CK, Strachan DP, Weiland SK, Williams H, ISAAC Phase Three Study Group.Worldwide time trends in the prevalence of symptoms of asthma, allergic rhinoconjunctivitis, and eczema in childhood: ISAAC Phases One and Three repeat multicountry cross-sectional surveys.Lancet. 2006 Aug 26; 368(9537):733-43. [PubMed] [Ref list]

7. Rerksuppaphol S1, Rerksuppaphol L2. eCollection 2016. Zinc Supplementation in Children with Asthma Exacerbation.Pediatr Rep. 2016 Dec 9;8(4):6685. doi: 10.4081/pr.2016.6685.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 


Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας
Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.