Ψευδάργυρος και θεραπεία του γαστρικού έλκους©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό είναι σημαντικά ελαττωμένα σε πάσχοντες από γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος και γαστρικό καρκίνο, σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες. • Τα ελαττωμένα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό μπορεί να σχετιστούν με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του στομάχου, στα άτομα που έχουν μολυνθεί από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. • Τα επαρκή ή ανεβασμένα επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να είναι προστατευτικά κατά του καρκίνου του στομάχου. Επί ελλείψεως ψευδαργύρου μπορεί να χορηγηθούν από το στόμα κάψουλες πικολινικού ψευδαργύρου που περιέχουν και βιταμίνη C [Zincobell].

Η λοίμωξη από το  Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί αιτία πρόκλησης γαστρίτιδας, πεπτικών ελκών, ακόμη και

γαστρικού καρκίνου (αν και μόνο το 2% των ατόμων με Ελικοβακτηρίδιο τελικά μπορεί να εμφανίσουν γαστρικό καρκίνο). 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός,Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Τα επαρκή επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό αποτελούν δείκτη προστασίας του γαστρικού βλεννογόνου έναντι οποιασδήποτε βλάβης.

Έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό είναι σημαντικά ελαττωμένα σε πάσχοντες από γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος και γαστρικό καρκίνο, σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες [1].

Τα ελαττωμένα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό μπορεί να σχετιστούν με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης γαστρικού καρκίνου, στα άτομα που έχουν μολυνθεί από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Είναι βεβαιωμένο ότι το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι αιτία πρόκλησης γαστρίτιδας, πεπτικού έλκους ακόμη και γαστρικού καρκίνου.

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου στον ορό είναι δείκτης της βλάβης ή προστασίας του γαστρικού βλεννογόνου.

Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα του ψευδαργύρου, τόσο μεγαλύτερες βλάβες παρατηρούνται στο γαστρικό βλεννογόνο

 Η κλινική σημασία αυτού του γεγονότος είναι σημαντική στην έγκαιρη ανίχνευση του γαστρικού καρκίνου, κατά την οποία πρέπει να αναζητείται η λοίμωξη από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η ελάττωση των επιπέδων των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου στον ορό [2].

H χρόνια λοίμωξη με το Helicobacter pylori είναι η συνηθέστερη αιτία γαστρικού καρκίνου. Το H. pylori προκαλεί οξειδωτικό στρες, ενώ ή έλλειψη ψευδαργύρου προκαλεί αυξημένη ευαισθησία προς αυτό.

Έχει βρεθεί σε ασθενείς με μη ατροφική χρονία γαστρίτιδα ότι είχαν μικρότερες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στον γαστρικό βλεννογόνο, σε σύγκριση με μη μολυνθέντες ασθενείς με τον ίδιο τύπο γαστρίτιδας.

Βρέθηκε επίσης σε όλους τους ασθενείς ότι όσο πιο σοβαρή είναι η λοίμωξη με το H. pylori, τόσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό των ασθενών με διήθηση του γαστρικού βλεννογόνου από πολυμορφοπύρηνα.

Οι ασθενείς με μεγάλη διήθηση από πολυμορφοπύρηνα είχαν μικρότερες συγκεντρώσεις βλεννογονικού ψευδαργύρου σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν μικρή βλεννογονική διήθηση.

Ο βαθμός της φλεγμονής της γαστρίτιδας που προκαλείται από το H. pylori φαίνεται να τροποποιείται από τις συγκεντρώσεις του ψευδαργύρου στον γαστρικό ιστό [3].

 

Από τις υπάρχουσες μορφές ψευδαργύρου, η πιο ευαπορρόφητη είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος, του οποίου η απορροφητικότητα αυξάνει πολύ περισσότερο, όταν χορηγείται ταυτόχρονα με βιταμίνη C.

Το Zincobell είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου η κάθε κάψουλα περιέχει 10mg πικολινικού ψευδαργύρου  και  119mg βιταμίνης C.  Η δοσολογία του Zincobell είναι μία έως δύο κάψουλες ημερησίως, μετά το φαγητό.

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Zhang WH1, Wu XJNiu JXYan HWang XZYin XDPang Y. Serum zinc status and Helicobacter pylori infection in gastric disease patients. Asian Pac J Cancer Prev. 2012;13(10):5043-6.

2. Zhang WH1, Wu XJNiu JXYan HWang XZYin XDPang Y. Serum zinc status and Helicobacter pylori infection in gastric disease patients. Asian Pac J Cancer Prev. 2012;13(10):5043-6.

3. Sempértegui F1, Díaz MMejía RRodríguez-Mora OGRentería EGuarderas CEstrella BRecalde RHamer DHReeves PG. Low concentrations of zinc in gastric mucosa are associated with increased severity of Helicobacter pylori-induced inflammation. Helicobacter. 2007 Feb;12(1):43-8.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 


Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας

Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.