Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από τον διατροφικό ψευδάργυρο;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Τα άτομα ηλικίας 60-65 ετών και μεγαλύτερα προσλαμβάνουν ποσότητες ψευδαργύρου μικρότερες κατά 50% από την επιτρεπόμενη ημερήσια δόση. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να συμμετέχουν σ΄αυτό το φαινόμενο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κακή απορρόφηση του ψευδαργύρου των τροφών από το έντερο, η ανεπαρκής μάσηση των τροφών, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις, η τροποποίηση υποκυτταρικών διαδικασιών μεταφορείς ψευδαργύρου [οικογένεια Zip και ZnT, μεταλλοθειονίνες, δισθενής μεταλλικός μεταφορέας-1 (divalent metal transporter-1)]. Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί επαναδιαμορφώσει τις ανοσοτροποποιήσεις που γίνονται στα ηλικιωμένα άτομα και να τα οδηγήσει σε υγιές γήρας,

Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων ψευδαργύρου, που μπορεί να γίνει από μερικά άτομα, όταν παίρνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα συμπλήρωμα διατροφής ψευδαργύρου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία άλλων

ιχνοστοιχείων που συμμετέχουν στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,               Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Συγκεκριμένα, η υπερβολική λήψη ψευδαργύρου για μακρό χρονικό διάστημα διαταράσσει την απορρόφηση του χαλκού, που κι αυτός προσλαμβάνεται με τις τροφές και απορροφάται από το έντερο.

Η ελάττωση των συγκεντρώσεων των επιπέδων του χαλκού στο αίμα μπορεί να προκαλέσει αναιμία, που εκδηλώνεται κλινικά με σωματική κόπωση, ελάττωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα την πρόκληση λοιμώξεων [1].

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε δημοσίευση στην οποία να περιγράφεται η πρόκληση έλλειψης χαλκού από τη λήψη υπερβολικών ποσοτήτων ψευδαργύρου μέσω των τροφών, έστω και αν έτρωγε κανείς στρείδια, καθημερινά και για μακρύ χρονικό διάστημα.

Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στρείδια περιέχουν και άλλα μέταλλα, όπως ο χαλκός και έτσι δεν διαταράσσεται η ομοιοστασία των μεταλλικών ιχνοστοιχείων του οργανισμού.

Σύμφωνα με το Institute of Medicine at the National Academy of Sciences των ΗΠΑ ή ανώτερη δυνατή ανεκτή καθημερινή δόση ψευδαργύρου για έναν ενήλικο άνδρα ή γυναίκα άνω των 19 ετών είναι τα 40 mg. Ως ανώτερη δυνατή ανεκτή καθημερινή δόση ψευδαργύρου είναι το μέγιστο ποσό ψευδαργύρου που μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο χωρίς να εκδηλώσει επικίνδυνες παρενέργειες [2].

Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας ενήλικος παίρνει πάνω από 40mg ψευδαργύρου ημερησίως αυτή είναι μια μεγάλη δόση. Για τα παιδιά μεταξύ των 9-13 ετών η δόση άνω των 23 mg είναι υπερβολική. Για εφήβους μεταξύ των 14 και 18 ετών η δόση άνω των 34 mg θεωρείται υπερβολική.

Η σύσταση αυτή στηρίζεται σε έρευνες που αφορούσαν την ενζυματική δραστηριότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ένζυμα για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται εξισορροπημένα επίπεδα συγκεντρώσεων ψευδαργύρου-χαλκού. Η παρουσία υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου διαταράσσει αυτή την ισορροπία.

Όταν στην προσλαμβανόμενη τροφή υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου και χαλκού, αυτό μπορεί να αποτρέψει τα πιθανά προβλήματα, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την υπερβολική χρήση συμπληρωματικού ψευδαργύρου (πέραν του ορίου των 40mg/ημερησίως).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα ανώτατα όρια λήψης ψευδαργύρου που έχουν τεθεί από την National Academy of Sciences των ΗΠΑ αφορούν την κανονική λήψη θρεπτικών συστατικών καθημερινά και όχι την κάθε τόσο και λιγάκι.

H καθημερινή διατροφή των ηλικιωμένων δεν εξασφαλίζει επαρκή επίπεδα των απαιτουμένων θρεπτικών συστατικών για τη διατήρησηεπαρκούς επιπέδου υγείας. Αυτό έχει ως επακόλουθο  τη δημιουργία ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών και τη διαταραχή της λιτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγεί στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών νόσων.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στην ομαλή ολοκλήρωση πολλών ομοιοστατικών μηχανισμών, περιλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή βιολογική δραστηριότητα περισσοτέρων από 300 ενζύμων και χιλίων μετγραφικών παραγόντων, πρωτεϊνών, τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και τη γενομική σταθερότητα [3].

Τα άτομα ηλικίας 60-65 ετών και μεγαλύτερα προσλαμβάνουν ποσότητες ψευδαργύρου μικρότερες κατά 50% από την επιτρεπόμενη ημερήσια δόση. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να συμμετέχουν σ΄αυτό το φαινόμενο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κακή απορρόφηση του ψευδαργύρου των τροφών από το έντερο, η ανεπαρκής μάσηση των τροφών, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις, η τροποποίηση υποκυτταρικών διαδικασιών μεταφορείς ψευδαργύρου [οικογένεια Zip και  ZnT, μεταλλοθειονίνες, δισθενής μεταλλικός μεταφορέας-1 (divalent metal transporter-1)].

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί επαναδιαμορφώσει τις ανοσοτροποποιήσεις που γίνονται στα ηλικιωμένα άτομα και να τα οδηγήσει σε υγιές γήρας,  [4].

Το Zincobell είναι το πιο ευαπορρόφητο συμπλήρωμα διατροφής ψευδαργύρου, διότι περιέχει σε κάθε κάψουλά του πικολινικό ψευδάργυρο, που είναι μια από τις πιο ευαπορρόφητες μορφές ψευδαργύρου [5, 6]. Η απορροφητικότητα του πικολινικού ψευδαργύρου ενισχύεται επιπλέον, όταν χορηγείται ταυτόχρονα με βιταμίνη C

To συμπλήρωμα διατροφής Zincobell περιέχει σε κάθε κάψουλά του 10mg ψευδαργύρου και 119 mg βιταμίνης C. H  μεγίστη ανεκτή, καθημερινή δόση ψευδαργύρου είναι  τα 40mg. Για τους ενήλικες, συνήθως αρκεί η δόση των 2-3 καψουλών ημερησίως για διάστημα μερικών μηνών [7]

Βλέπε περισσότερα: Πως εξασφαλίζεται η απορρόφηση του ψευδαργύρου;© 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση (βλέπε τους αριθμούς στο κείμενο του άρθρου)

1.Lazarchick J. Update on anemia and neutropenia in copper deficiency. Curr Opin Hematol. 2012 Jan;19(1):58-60. doi: 10.1097/MOH.0b013e32834da9d2.

2.Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc . Washington, DC: National Academy Press, 2001.

3.Prasad AS. Discovery of human zinc deficiency: its impact on human health and disease. Adv Nutr. 2013 Mar 1;4(2):176-90. doi: 10.3945/an.112.003210.

4.Barnett JB, Dao MC, Hamer DH, Kandel R, Brandeis G, Wu D, Dallal GE, Jacques PF, Schreiber R, Kong E, Meydani SN. Effect of zinc supplementation on serum zinc concentration and T cell proliferation in nursing homeelderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):942-51. doi: 10.3945/ajcn.115.115188.


5.Barrie SA, Wright JV, Pizzorno JE, Kutter E, Barron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans.Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8.

6. Linus Pauling Institute : Micronutrient Information Center Zinc, Last updated 6/11/15

7.. Linus Pauling Institute : Micronutrient Information Center Zinc, Last updated 6/11/15
6,Perlas LA, Gibson RS. Household dietary strategies to enhance the content and bioavailability of iron, zinc and calcium of selected rice- and maize-based Philippine complementary foods. Matern Child Nutr. 2005 Oct;1(4):263-73.

Σημείωση:Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του












Λιανική τιμή: 16.36€






...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.