Συμπληρώματα διατροφής Ζn

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Υπάρχουν ενδείξεις θεραπευτικής χορήγησης ψευδαργύρου σε καταστάσεις που είναι γνωστόν ότι οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια ψευδαργύρου και εκεί μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά ψευδάργυρος, χωρίς μετρήσεις των επιπέδων του. Συμπληρωματικά ψευδάργυρο μπορεί να παίρνουν τα ηλικιωμένα άτομα για αντιγήρανση, διότι είναι γνωστό ότι ο ψευδάργυρος των τροφών δεν απορροφάται εύκολα στα ηλικιωμένα άτομα.

Η ισορροπημένη λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω μιας λογικής σε ποσότητες θερμίδων διατροφής συμβάλει στην ομαλή λειτουργία όλων των βιοχημικών

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

διαδικασιών που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα και επιτρέπουν τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου.

Αν κάποια βιταμίνη ή απαραίτητο ιχνοστοιχείο βρίσκεται σε πολύ χαμηλές ή ανεπαρκείς συγκεντρώσεις, αποσυντονίζονται ή εξασθενούν οι λειτουργίες του σώματος. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία δρουν συνεργικά. Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα μιας βιταμίνης ή ιχνοστοιχείου ενισχύεται ή εξασθενεί από την παρουσία κάποιας άλλης βιταμίνης ή ιχνοστοιχείου.

Διάφοροι παράγοντες ευθύνονται για την ύπαρξη ελλειπών ή ανεπαρκών επιπέδων κάποιας  βιταμίνης ή ιχνοστοιχείου στον οργανισμό. Είναι δυνατόν για λόγους υποσιτισμού ή κακής ή ακατάλληλης λήψης τροφών να αδυνατεί ο οργανισμός να προσλάβει τις απαραίτητες βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία ή μπορεί να έχει περιοριστεί αρκετά η ικανότητα του εντέρου να απορροφά αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.

Ορισμένα άτομα χωρίς τη συμβουλή ιατρού παίρνουν πολυβιταμίνες με στόχο τη διατήρηση της υγείας τους. Αυτή η ενέργεια, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να μη προκαλέσει αποτελέσματα, διότι δεν απορροφώνται τα επί μέρους συστατικά της πολυβιταμίνης. Συνήθως οι πολυβιταμίνες δεν είναι αποτελεσματικές, διότι  ποτέ δεν λείπουν όλες από αυτόν που τις παίρνει.

Το σύνηθες, που συμβαίνει είναι η απουσία κάποιας συγκεκριμένης βιταμίνης από τον οργανισμό. Π.χ. η έλλειψη βιταμίνης D3 είναι συνηθέστατη, καθώς υπάρχει πανδημία έλλειψης ή ανεπάρκειας στον Ελληνικό πληθυσμό.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι αδυνατούν να εκθέσουν γυμνό το σώμα τους στον ήλιο τις ώρες που επικρατεί η υπεριώδης ακτινοβολία UVB [12.00-1.00 μμ, επί 15 λεπτά]. Η μέτρηση των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στο αίμα, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3 θα καθορίσει  το αν θα πρέπει να χορηγηθεί συμπληρωματικά βιταμίνη D3 και σε τι δόση.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά και θεραπευτικά σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στην παρούσα ιστοσελίδα.

Υπάρχουν ενδείξεις θεραπευτικής χορήγησης ψευδαργύρου σε καταστάσεις που είναι γνωστόν ότι οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια ψευδαργύρου και εκεί μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά ψευδάργυρος, χωρίς μετρήσεις των επιπέδων του [1].

Συμπληρωματικά ψευδάργυρο μπορεί να παίρνουν τα ηλικιωμένα άτομα για αντιγήρανση, διότι  είναι γνωστό ότι ο ψευδάργυρος των τροφών δεν απορροφάται εύκολα στα ηλικιωμένα άτομα.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες καταστάσεις όπως καταστάσεις περιορισμού της λίμπιντο και της ερωτικής διάθεσης, η νευρική ανορεξία και κοινή ακμή [2].

Αν αποφασιστεί η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου σε κάποιο άτομο θα πρέπει να επιλέγεται η πλέον ευαπορρόφητη μορφή του. H πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος [3, 4]. Η απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα του πικολινικού ψευδαργύρου αυξάνει σημαντικά όταν χορηγείται ταυτόχρονα με τη βιταμίνη C, καθώς ο ψευδάργυρος έχει συνέργεια με τη ωιταμίνη C [5].

Οι κάψουλες Zincobell περιέχουν πικολινικό ψευδάργυρο μαζί με βιταμίνη C. Κάθε κάψουλα του Zincobell περιέχει 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg βιταμίνης C, χωρίς οποιοδήποτε άλλο έκδοχο ή χημικό συντηρητικό.

Ακόμη και όταν παίρνει κανείς συμπληρωματικά οποιαδήποτε βιταμίνη ή ιχνοστοιχείο δεν θα πρέπει να παραμελεί τη σωστή επιλογή των τροφίμων του, καθώς αυτά αποτελούν τις ουσιαστικές πηγές πρόσληψης οποιασδήποτε απαραίτητης χημικής ένωσης για τον οργανισμό.

Παρά ταύτα η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου, στη δόση των 30 mg/ημερησίως επί 3 μήνες αποδείχτηκε αποτελεσματική σε τροφίμους οίκων ευγηρίας, στους περισσότερους από τους οποίους ανέβασε τις συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στον ορό του αίματός τους. Αυτή η αύξηση των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου στον ορό του αίματος σχετίζεται με την ενίσχυση της λειτουργίας των Τ λεμφοκυττάρων,  που είναι επακόλουθο της αύξησης του αριθμού τους [2].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Braidy N1, Poljak A2, Marjo C3, Rutlidge H3, Rich A3, Jayasena T1, Inestrosa NC4, Sachdev P5. Metal and complementary molecular bioimaging in Alzheimer's disease. Front Aging Neurosci. 2014 Jul 15;6:138. doi: 10.3389/fnagi.2014.00138. eCollection 2014.

2. Barnett JB, Dao MC, Hamer DH, Kandel R, Brandeis G, Wu D, Dallal GE, Jacques PF, Schreiber R, Kong E, Meydani SN.Effect of zinc supplementation on serum zinc concentration and T cell proliferation in nursing home elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):942-51. doi: 10.3945/ajcn.115.115188.

2.Barrie SAWright JVPizzorno JEKutter EBarron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans.Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8.

3. Linus Pauling Institute : Micronutrient Information Center  Zinc, Last updated 6/11/15  

4.Gromova OATorshin IYPronin AVKilchevsky MA. [Synergistic application of zinc and vitamin C to support memory, attention and the reduction of the risk of the neurological diseases]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2017;117(7):112-119. doi: 10.17116/jnevro201711771112-119.

Σημείωση:Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.