Συγκεντρώσεις ιχνοστοιχείων στο αίμα και οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου και παθολογικό ροχαλητό©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Οι μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, χαλκού, σεληνίου και σιδήρου μπορεί να αντανακλούν οξειδωτική βλάβη και φλεγμονώδη απόκριση, αυξάνοντας έτσι τη σοβαρότητα της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο. Στα άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια και παθολογικό ροχαλητό συνιστάται να μετρώνται τα επίπεδα του ψευδαργύρου, χαλκού, σεληνίου και σιδήρου στον ορό του αίματος. Σε περίπτωση που βρεθούν χαμηλά τα επίπεδα του ψευδαργύρου, εκτός από τη θεραπεία που θα τους υποδείξει ο θεράπων ιατρός τους μπορεί να παίρνουν συμπληρωματικά όποιο ιχνοστοιχείο τους λείπει.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA) σχετίζεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες. Ορισμένα απαραίτητα ιχνοστοιχεία έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης της οξειδοαναγωγής.

 

Ο Chen P.C. και οι συνεργάτες (2013) προσδιόρισαν τις συγκεντρώσεις ιχνοστοιχείων σε ασθενείς με OSA και αξιολόγησαν τη σχέση τους με τη σοβαρότητα της OSA όπως υποδεικνύεται από τον δείκτη άπνοιας/υπόπνοιας (AHI).

 

Στη μελέτη τους κατέγραψαν 44 ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσθείσα ήπια έως μέτρια αποφρακτική άπνοια ύπνου και 20 άτομα χωρίς αποφρακτική υπνική άπνοια. 

Μέτρησαν τις ακόλουθες παραμέτρους: Πολυυπνογραφικές τιμές νυχτερινού ύπνου, ιχνοστοιχεία πλάσματος: ψευδάργυρος (Zn), χαλκός (Cu), σίδηρος (Fe) και σελήνιο ερυθροκυττάρων (Se), κατάσταση οξειδωτικού στρες· και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη πλάσματος υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP) και τον παράγοντα νέκρωσης όγκου-α (TNF-α).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τους μάρτυρες που ταιριάστηκαν για την ηλικία, το φύλο και τον δείκτη μάζας σώματος, οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA) είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις Zn στο πλάσμα και Se ερυθροκυττάρων και υψηλότερες συγκεντρώσεις Cu και Fe στο πλάσμα. 
 
Οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA) είχαν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις πλάσματος hs-CRP, TNF-α και μαλονοδιαλδεΰδης (MDA) και χαμηλότερες δραστηριότητες του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx) και της υπεροξειδικής δισμουτάσης των ερυθροκυττάρων. 
 

Βρέθηκαν επίσης σε ασθενείς με μέτρια αποφρακτική υπνική άπνοια, συγκριτικά με τα άτομα που είχαν ήπια αποφρακτική υπνική άπνοια σημαντικές διαφορές σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους

Επί πλέον, οι τιμές του δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας συσχετίστηκαν σημαντικά με την περιφέρεια του λαιμού, τη δραστηριότητα της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (GPx) και τις συγκεντρώσεις της μαλονδιαλδεϋδης MDA, hs-CRP και TNF-α σε ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια. 
 
Οι τιμές του δείκτη άπνοιας υπόπνοιας (AHI) συσχετίστηκαν επίσης αρνητικά με τις συγκεντρώσεις του Zn στο πλάσμα και του Se ερυθροκυττάρων, αλλά συνδέθηκαν θετικά με τις συγκεντρώσεις του Fe και του Cu στο πλάσμα.
 

Συμπεράσματα: Οι μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, χαλκού, σεληνίου και σιδήρου μπορεί να αντανακλούν οξειδωτική βλάβη και φλεγμονώδη απόκριση, αυξάνοντας έτσι τη σοβαρότητα της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο. 

Στα άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια και παθολογικό ροχαλητό συνιστάται να μετρώνται τα επίπεδα του ψευδαργύρου, χαλκού, σεληνίου και σιδήρου στον ορό του αίματος. Σε περίπτωση που βρεθούν χαμηλά τα επίπεδα του ψευδαργύρου, εκτός από τη θεραπεία που θα τους υποδείξει ο θεράπων ιατρός τους μπορεί να παίρνουν συμπληρωματικά όποιο ιχνοστοιχείο τους λείπει.
Σε περίπτωση που βρεθούν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνιστάται η συμπληρωματική χορήγησή του. Μπορεί να χορηγηθεί το Zincobell, του οποίου κάθε κάψουλα περιέχει 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg βιταμίνης C.
Αυτός ο συνδυασμός εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη απορρόφηση του πικολινικού ψευδαργύρου από το έντερο. Στην αποφρακτική υπνική άπνοια χορηγούνται 4 κάψουλες Zincobell ημερησίως επί 2 μήνες και στη συνέχεια μια κάψουλα ημερησίως, το μεσημέρι με το φαγητό.
 


ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

Cindy Lee P NeighborsMichael W NollerSungjin A SongSoroush Zaghi , John NeighborsDavid FeldmanClete A KushidaMacario Camacho. Vitamin D and obstructive sleep apnea: a systematic review and meta-analysis. Sleep Med. 2018 Mar;43:100-108.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.