Ο ψευδάργυρος έχει αντι-COVID-19 δράση

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Ο ψευδάργυρος μπορεί να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα ως προληπτική και ανοσοενισχυτική θεραπεία του COVID ‑ 19 μέσω της μείωσης της φλεγμονής, της βελτίωσης της κάθαρσης των βλεννογόνων, της πρόληψης της αναπνευστική βλάβης των πνευμόνων, της ρύθμισης της αντιικής και αντιβακτηριακής ανοσίας

Εν όψει της πανδημίας COVID ‑ 19 που προκαλείται από τον ιό SARS ‑ CoV ‑ 2, η αναζήτηση πιθανών προστατευτικών και θεραπευτικών αντιιικών στρατηγικών έχει ιδιαίτερο και επείγον ενδιαφέρον. 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
Ο ψευδάργυρος είναι γνωστόν ότι ρυθμίζει την αντιική και αντιβακτηριακή ανοσία και ρυθμίζει τη φλεγμονώδη απόκριση. 
 
 
Παρά την έλλειψη κλινικών δεδομένων, ορισμένες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η διαμόρφωση της κατάστασης των επιπέδων του ψευδαργύρου στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι επωφελής στη νόσο COVID ‑ 19. 
 
 
In vitro πειράματα καταδεικνύουν ότι ο ψευδάργυροςτο Zn2+ έχει αντιική δραστηριότητα  μέσω αναστολής της πολυμεράσης SARS-CoV RNA. 
 
 
Σ’αυτό το αποτέλεσμα  μπορεί να οφείλεται η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης που είναι γνωστόν ότι δρα ως ιοντοφόρος του ψευδαργύρου. 
 
 
Έμμεσες ενδείξεις δείχνουν επίσης ότι ο ψευδάργυρος  μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), που είναι γνωστό ότι είναι ο υποδοχέας του SARS ‑ CoV ‑ 2. 
 
 
Η βελτιωμένη αντιιική ανοσία από τον ψευδάργυρο μπορεί επίσης να συμβεί μέσω της αύξησης της παραγωγής ιντερφερόνης α και της αύξησης της αντιιικής δραστηριότητάς της. 
 
 
Ο ψευδάργυρος έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αναστέλλοντας τη σηματοδότηση του NF ‑ κB και την τροποποίηση  των ρυθμιστικών λειτουργιών των Τ-κυττάρων που μπορεί να περιορίσουν την καταιγίδα κυτοκινών στη νόσο COVID ‑ 19. 
 
 
Η επάρκεια ψευδαργύρου στο ανθρώπινο σώμα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο βακτηριακής συν-μόλυνσης, βελτιώνοντας την κάθαρση των βλεννογόνων και τη λειτουργία φραγμού του αναπνευστικού επιθηλίου, καθώς και τις άμεσες αντιβακτηριακές επιδράσεις κατά του S. pneumoniae. 
 
 
Η κατάσταση του ψευδαργύρου συνδέεται επίσης στενά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID ‑ 19, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης, της ανοσολογικής ανεπάρκειας, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της αθηροσκλήρωσης, καθώς αυτές είναι γνωστές ομάδες κινδύνου για ανεπάρκεια ψευδαργύρου. 
 
 
Ως εκ τούτου, ο ψευδάργυρος  μπορεί να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα ως προληπτική και ανοσοενισχυτική θεραπεία του COVID ‑ 19 μέσω της μείωσης της φλεγμονής, της βελτίωσης της κάθαρσης των βλεννογόνων, της πρόληψης της  αναπνευστική βλάβης των πνευμόνων, της ρύθμισης της αντιικής και αντιβακτηριακής ανοσίας [1]
 
 
Ειδικά, ο ρόλος του ψευδαργύρου στις αγγειακές επιπλοκές που προκαλούνται από ιούς έχει μόλις συζητηθεί, μέχρι στιγμής. Είναι ενδιαφέρον ότι, οι περισσότερες από τις ομάδες κινδύνου που περιγράφονται για το COVID-19 είναι ταυτόχρονα ομάδες που συσχετίστηκαν με έλλειψη ψευδαργύρου. 
 
 
Ο  ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της ακεραιότητας των φυσικών φραγμών των  ιστών, όπως το αναπνευστικό επιθήλιο, αποτρέπει την η είσοδος  παθογόνων, εξισορροπεί τη  λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του συστήματος οξειδοαναγωγής.
 
 
Η έλλειψη ψευδαργύρου πιθανότατα μπορεί να προστεθεί στους παράγοντες που προδιαθέτουν τα άτομα σε λοίμωξη και επιζήμια εξέλιξη της νόσου  COVID -19. 
 
 
Τέλος, λόγω των άμεσων αντιιικών ιδιοτήτων του ψευδαργύρου, μπορεί η χορήγηση ψευδαργύρου να θεωρηθεί ευεργετική για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ειδικότερα για τα άτομα με χαμηλές συγκεντρώσεις στον ορό ή στα άτομα με έλλειψη ψευδαργύρου [2].

Σε κάθε άτομο με ύποπτα συμπτώματα της νόσου COVID-19 θα πρέπει να μερώνται, μεταξύ των άλλων και  τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό του αίματος.

Βλέπε επίσης: O ρόλος του ψευδαργύρου στην άμυνα κατά του κορωνοϊού COVID-19©

 

Στους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα  ή έλλειψη ψευδαργύρου χορηγούνται 40 mg πικολινικού ψευδαργύρου ημερησίως, ήτοι μια κάψουλα Zincobell κάθε 6 ώρες με το φαγητό επί 1 μήνα, οπόταν ξαναμετρώνται τα επίπεδα του ψευδαργύρου και τροποποιείται η δοσολογία.

Στα άτομα με κανονικά επίπεδα ψευδαργύρου χορηγείται μια κάψουλα Zincobell κάθε 12 ώρες επί δύο μήνες. Κάθε κάψουλα του  Ζincobell περιέχει 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119 mg βιταμίνης C, χωρίς άλλα έκδοχα ή άλλα χημικά συντηρητικά.

Αυτός ο συνδυασμός αυξάνει την απορροφητικότητα του ψευδαργύρου από το έντερο.

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση
1. Skalny AV, Rink L, Ajsuvakova OP, Aschner M, Gritsenko VA, Alekseenko SI, Svistunov AA, Petrakis D, Spandidos DA, Aaseth J, Tsatsakis A, Tinkov AA. Zinc and respiratory tract infections: Perspectives for COVID-19 (Review). Int J Mol Med. 2020 Jul;46(1):17-26.

2. Wessels I, Rolles B, Rink L.The Potential Impact of Zinc Supplementation on COVID-19 Pathogenesis. Front Immunol. 2020 Jul 10;11:1712.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.