Η σχέση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, της κατανάλωσης οινoπνεύματος και του ψευδαργύρου©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Αν υπάρχει συμπτωματολογία υποθυρεοειδισμού και γίνεται κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας οινοπνεύματος θα πρέπει να λαμβάνεται συμπληρωματικά ψευδάργυρος. Ακόμα κι αν δεν καταναλώνει κανείς οινόπνευμα, ενδέχεται να έχει ανεπάρκεια ή έλλειψη ψευδαργύρου και ίσως θα πρέπει να παίρνει συμπληρωματικά ψευδάργυρο για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού του, που μπορεί να του δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις. Παραδείγματος χάρη η έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης , τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες μπορεί να είναι ένα σημάδι, ότι τους χρειάζεται ψευδάργυρος.

Η αλκοολική ηπατοπάθεια (αλκοολικό λιπώδες ήπαρ, αλκοολική ηπατίτιδα, χρονία ηπατίτιδα, ηπατική ίνωση ή κίρρωση) σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου  και ελάττωση της σύνδεσής  του με τη μεταλλοθειονεΐνη.
Οι μεταλλοθειονεΐνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών, μικρού 

μοριακού βάρους, οι οποίες είναι πολύ γνωστές για την ικανότητά τους να συνδέονται με τον ψευδάργυρο και παίζουν σημαντικό ρόλο στο ισοζύγιο του ψευδαργύρου κατά το χρονικό διάστημα μιας ενεργού λοίμωξης [1].

Η μεταλλοθειονεΐνη λειτουργεί συνεργικά με τη γλουταθειόνη. Είναι και τα δύο πλούσια σε κυστεΐνη αντιοξειδωτικά, που έχουν την ικανότητα να συνδέονται με μια μεγάλη ποικιλία ελεύθερων ριζών και τοξινών.

Όταν η γλουταθειόνη οξειδώνεται, τα τοξικά μέταλλα μεταφέρονται και συνδέονται με τη  μεταλλοθειονεΐνη, για να απομακρυνθούν και να απεκκριθούν.

Υπάρχουν συνολικά 22 γνωστά θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν για την προώθηση της έκφρασης των  μεταλλοθειονεϊνών. Υπό αυτή την άποψη, το πιο συνηθισμένο από αυτά τα θρεπτικά συστατικά  είναι το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρος. 

Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη δραστηριότητα της μεταλλοθειονεΐνης  είναι το  σελήνιο (ενισχύει τη σχέση γλουταθειόνης / μεταλλοθειονεΐνης) και τα αμινοξέα: ιστιδίνη, σερίνη, αργινίνη, θρεονίνη και λυσίνη [2]



Ο ψευδάργυρος προλαβαίνει την ηπατική βλάβη που προκαλεί το οινόπνευμα

Μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου προλαβαίνει την ηπατική βλάβη που προκαλεί το οινόπνευμα, κάτω από συνθήκες οξείας και χρονίας λήψης του [3].

Έχει βρεθεί ότι, στους ενηλίκους  ο ψευδάργυρος συνδέεται με βελτιωμένο μεταβολισμό του οινοπνεύματος.  Επίσης ο ψευδάργυρος ενισχύει τη δράση του ενζύμου που καθαρίζει τον οργανισμό από το οινόπνευμα (παρόμοια με τη συμπληρωματική χορήγηση παντεθίνης) [4].

Ο ψευδάργυρος έχει βρεθεί ότι ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα στο ήπαρ. Επίσης, ενισχύει τη δράση της κύριας χημικής ένωσης αποτοξίνωσης μετάλλων, της μεταλλοθειονεϊνης [5]
Ο ψευδάργυρος προκαλεί επίσης τη σύνθεση των μεταλλοθειονινών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες αποτελεσματικές στη μείωση των ριζών υδροξυλίου και στην απομόνωση ειδών αντιδραστικού οξυγόνου (ROS) που παράγονται σε καταστάσεις άγχους, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και ο καρκίνος [6]
Συλλογικά, όλες αυτές οι πληροφορίες σημαίνουν ότι είναι συνετό να λαμβάνεται ψευδάργυρος (20 έως 50 mg) πριν από οποιαδήποτε κατανάλωση οινοπνεύματος [7].
Ακόμη και οι μέτριοι πότες μπορεί να χρειαστεί να πάρουν επιπλέον 25 mg ψευδαργύρου, γι΄αυτό το σκοπό, σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα κατανάλωσης οινοπνεύματος.



Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός ως συμπαράγοντας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς

 
Επιπλέον, είναι επίσης γνωστό ότι ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός ως συμπαράγοντας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. 
Το οινόπνευμα  προκαλεί ελάττωση των επιπέδων του ψευδαργύρου και  αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και αύξηση του σωματικού βάρους.

Η έλλειψη ψευδαργύρου  παίζει σημαντικό ρόλο στην  καταστολή των Τ-λεμφοκυττάρων που επέρχεται με τη μεσολάβηση του υποθυρεοειδισμού. Γιαυτό είναι σημαντικό να μετρώνται τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό του αίματος και επί ελλείψεώς του να χορηγείται συμπληρωματικά ψευδάργυρος, ώστε να αποκαθίσταται η ισορροπία των ανοσοαποκρίσεων των υποθυρεοειδικών ασθενών [8].

Τα αποθέματα του ψευδαργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να ελαττωθούν από το στρες, την έντονη εφίδρωση και από διατροφή πτωχή σε ψευδάργυρο (κόκκινο κρέας) [9].
 
 
Οι αλλαγές στα επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να συσχετίζονται με αλλαγές στις λειτουργίες του θυρεοειδούς και το αντίστροφο.
 
Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να εξαντληθεί από το άγχος, την έντονη εφίδρωση ή από μια διατροφή που λείπει ο ψευδάργυρος (π.χ. κόκκινο κρέας). 
Είναι γνωστό ότι οι αλλαγές στα επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να συσχετίζονται με αλλαγές στις λειτουργίες του θυρεοειδούς και το αντίστροφο. 
Παρ΄όλα αυτά τα δεδομένα, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς δεν βελτιώνεται πάντοτε μετά τη συμπληρωματική χορήγηση  ψευδαργύρου, ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου [10]
Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μεταλλικό ιχνοστοιχείο που βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης (ΤRH) στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Η TRH στέλνει σήμα στην υπόφυση  να συνθέσει τη θυρεοτρόπο ορμόνη ή ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (ΤSH).
Τα χαμηλά επίπεδα του ψευδαργύρου  σχετίζονται  με χαμηλά επίπεδα Τ3 (ενεργή ορμόνη του θυρεοειδούς) και περιορισμό της ικανότητας μετατροπής της Τ4 σε Τ3  (παρόμοια με την ανάγκη παρουσίας σεληνίου) [11].
Συμπερασματικά αν υπάρχει  συμπτωματολογία υποθυρεοειδισμού και γίνεται κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας οινοπνεύματος θα πρέπει να λαμβάνεται συμπληρωματικά ψευδάργυρος.
Ακόμα κι αν δεν καταναλώνει κανείς οινόπνευμα, ενδέχεται να έχει ανεπάρκεια ή έλλειψη ψευδαργύρου και ίσως θα πρέπει να παίρνει συμπληρωματικά ψευδάργυρο για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού του, που  μπορεί να του δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις.
Παραδείγματος χάρη η έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης , τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες μπορεί να είναι ένα σημάδι, ότι τους χρειάζεται ψευδάργυρος.
Γιαυτό στις βιοχημικές εξετάσεις αίματος που πρέπει να γίνονται δύο φορές το χρόνο θα πρέπει να ελέγχονται και τα επίπεδα του ψευδαργύρου και χαλκού.
Όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου επιλέγεται η πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, που είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος. Η απορροφητικότητα του πικολινικού ψευδαργύρου ενισχύεται ακόμη περισσότερο, όταν αυτός χορηγείται μα μαζί με βιταμίνη C [Ζincobell].
Οι κάψουλες του Zincobell περιέχουν 10mg  πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg  βιταμίνης C.
Tα άτομα με αλκοολική ηπατοπάθεια, περιστασιακή ή χρόνια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών  και υπολειτουργία του θυρεοειδούς  μπορούν να παίρνουν από μία έως 4 κάψουλες  Zincobell ημερησίως με το φαγητό και για χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί από το γιατρό τους.

 

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Mohammad Tariqur Rahman 1Muhammad Manjurul Karim 2 Metallothionein: a Potential Link in the Regulation of Zinc in Nutritional Immunity Biol Trace Elem Res. . 2018 Mar;182(1):1-13.  doi: 10.1007/s12011-017-1061-8.Epub 2017 Jun 5.

2.Jason C. Lambert,Zhanxiang Zhou Lipeng Wang,Zhenyuan SongCraig J. McClain, and Y. James Kang* Preservation of Intestinal Structural Integrity by Zinc Is Independent of Metallothionein in Alcohol-Intoxicated Mice. Am J Pathol. 2004 Jun; 164(6): 1959–1966.doi: 10.1016/S0002-9440(10)63756-X

3.Y James Kang , Zhanxiang Zhou Zinc. prevention and treatment of alcoholic liver disease. Mol Aspects Med. . Aug-Oct 2005;26(4-5):391-404.  doi: 10.1016/j.mam.2005.07.002.

4.Zoltán Horváth , László Vécsei Current medical aspects of pantethine. Ideggyogy Sz . 2009 Jul 30;62(7-8):220-9.

5.Stephen R Hennigar 1Alyssa M Kelley 1James P McClung 2 Metallothionein and Zinc Transporter Expression in Circulating Human Blood Cells as Biomarkers of Zinc Status: a Systematic Review. Adv Nutr. . 2016 Jul 15;7(4):735-46.  

6.Dilina do Nascimento Marreiro 1Kyria Jayanne Clímaco Cruz 2Jennifer Beatriz Silva Morais 3Jéssica Batista Beserra 4Juliana Soares Severo 5Ana Raquel Soares de Oliveira 6 Zinc and Oxidative Stress: Current Mechanisms.  Antioxidants (Basel). . 2017 Mar 29;6(2):24.

7.Craig McClain 1Vatsalya Vatsalya 2Matthew Cave 3 Role of Zinc in the Development/Progression of Alcoholic Liver Disease . Curr Treat Options Gastroenterol. . 2017 Jun;15(2):285-295.

8.María Alejandra Paulazo 1Alicia Juana Klecha 1 2Helena Andrea Sterle 1Eduardo Valli 1Horacio Torti 2Florencia Cayrol 1María Laura Barreiro Arcos 1Graciela Alicia Cremaschi 3 4 Hypothyroidism-related zinc deficiency leads to suppression of T lymphocyte activity. Endocrine. . 2019 Nov;66(2):266-277.  doi: 10.1007/s12020-019-01936-7. Epub 2019 May 5.

9.Chu A, Petocz P, Samman S.Immediate Effects of Aerobic Exercise on Plasma/Serum Zinc Levels: A Meta-analysis.Med Sci Sports Exerc. 2016 Apr;48(4):726-33. 

10.Michael Kalinin , Haim Bibi [interdependency between zinc and thyroid gland: the discussion is to be continued]. Harefuah. . 2016 Aug;155(8):495-497.

11.A Kralik , K EderM Kirchgessner. Influence of zinc and selenium deficiency on parameters relating to thyroid hormone metabolism. Horm Metab Res. . 1996 May;28(5):223-6.  doi: 10.1055/s-2007-979169.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 











Λιανική τιμή: 16.36€






...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.