Η σχέση της γυροειδούς αλωπεκίας και της έλλειψης ψευδαργύρου©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία σχετίζονται αντίστροφα με τη διάρκεια της νόσου, τη σοβαρότητα της γυροειδούς αλωπεκίας και την αντοχή της νόσου στις θεραπείες. Επομένως, η αξιολόγηση του επιπέδου ψευδαργύρου στον ορό ασθενών με γυροειδή αλωπεκία φαίνεται χρήσιμη ως δείκτης της σοβαρότητας, της διάρκειας της νόσου και της αντίστασης στις θεραπείες. Συνεπώς, η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει θεραπευτικό όφελος.

Το γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata) (ΑΑ) είναι μια φλεγμονώδης αυτοάνοση ασθένεια, της οποίας η τριχόπτωση, που τη συνοδεύει,  δεν αφήνει ουλές.Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που εμπλέκεται σε

σημαντικές λειτουργικές δραστηριότητες των τριχοθυλακίων.  

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός,Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Ο Abdel Fattah και οι συνεργάτες (2016) αξιολόγησαν τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό  σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσες και ανθεκτικές βλάβες της γυροειδούς αλωπεκίας, τα οποία συγκρίθηκαν με τα επίπεδα ψευδαργύρου σε υγιείς μάρτυρες της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Αυτή η μελέτη  περιελάμβανε 100 άτομα: 50 ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία, που  χωρίστηκαν σε δύο εξίσου κατανεμημένες υποομάδες (25 ασθενείς με πρόσφατη εμφάνιση γυροειδούς αλωπεκίας  [υποομάδα 1] και 25 ασθενείς με ανθεκτική γυροειδή αλωπεκία [υποομάδα 2]) και 50 υγιείς μάρτυρες ίδιας ηλικίας και φύλου.

Τα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό αξιολογήθηκαν σε όλα τα άτομα, που συμμετείχαν στην έρευνα. Έγινε  σύγκριση των μέσων επιπέδων του ψευδαργύρου στον ορό μεταξύ όλων των ασθενών και των μαρτύρων, μεταξύ των υποομάδων ασθενών καθώς και μεταξύ της υποομάδας των ασθενών  και των μαρτύρων.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης σε όλους τους ασθενείς και την υποομάδα, του κάθε ασθενούς,  συσχετίσεις μεταξύ των επιπέδων του ψευδαργύρου στον ορό και της έκτασης της γυροειδούς αλωπεκίας  και της διάρκειας της

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπήρχαν  σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό των ατόμων  με γυροειδή  αλωπεκία συγκριτικά προς τους υγιείς μάρτυρες. Τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου είχαν:

1.    Αντίστροφη σχέση με τη διάρκεια της νόσου, δηλαδή όσο πιο χαμηλά ήταν τα επίπεδα, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα διαρκούσε η νόσος.

2.    Τα συμπτώματα είχαν μεγαλύτερη σοβαρότητα

3.    Τα συμπτώματα ήσαν ανθεκτικότερα στη θεραπεία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία  σχετίζονται  αντίστροφα με τη διάρκεια της νόσου, τη σοβαρότητα της γυροειδούς αλωπεκίας και την αντοχή της νόσου  στις θεραπείες.

Επομένως, η αξιολόγηση του επιπέδου ψευδαργύρου στον ορό ασθενών  με γυροειδή αλωπεκία φαίνεται χρήσιμη ως δείκτης της σοβαρότητας, της διάρκειας της νόσου και της αντίστασης στις θεραπείες. Συνεπώς, η συμπληρωματική χορήγηση  ψευδαργύρου μπορεί  να προκαλέσει θεραπευτικό όφελος.

Αν χορηγηθεί συμπληρωματικά στη γυροειδή αλωπεκία ψευδάργυρος, χορηγείται η πιο ευαπορρόφητη μορφή του, ήτοι ο πικολινικός ψευδάργυρος μαζί με μικρή δόση βιταμίνης C, που βοηθάει στην ακόμη μεγαλύτερη απορρόφησή του ψευδαργύρου.

 Το Zincobell είναι συμπλήρωμα διατροφής ψευδαργύρου, του οποίου η κάθε κάψουλα περιέχει 10 mgπικολινικού ψευδαργύρου και 119 mgβιταμίνης C.

To Ζincobell  μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά μαζί με οποιαδήποτε  άλλη θεραπεία σε άτομα με γυροειδή αλωπεκία, επί τρείς μήνες, σε δόση της μιας κάψουλας, κάθε 6 ώρες, μαζί με φαγητό. Μετά από τρείς μήνες χορήγησης ψευδαργύρου μετρώνται τα επίπεδα του ψευδαργύρου και του χαλκού στον ορό των πασχόντων.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Abdel Fattah NSAtef MMAl-Qaradaghi SM. Evaluation of serum zinc level in patients with newly diagnosed and resistant alopecia areata. Int J Dermatol. 2016 Jan;55(1):24-9. doi: 10.1111/ijd.12769. Epub 2015 Jul 3.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίαςΒιβλιογραφία

 
Λιανική τιμή: 16.36€


...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.