Συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου και καρκίνος©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Οι άνδρες που προσλαμβάνουν μέτριες προς υψηλότερες ποσότητες ψευδαργύρου μπορεί να κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη. Όμως μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, όταν λαμβάνονται εξαιρετικά υψηλές συμπληρωματικές δόσεις ψευδαργύρου και για μακρό χρονικό διάστημα

Ενώ διάφορα άλλα μέταλλα είναι πολύ γνωστά καρκινογόνα, εν τούτοις ο ψευδάργυρος, γενικά, δεν θεωρείται ότι συμμετέχει, ως αιτιολογικός παράγοντας, στην ανάπτυξη καρκίνου.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Αντιθέτως, η παρεκτόπιση του ψευδαργύρου από τις περιοχές των ιστών που συνδέονται με τον ψευδάργυρο, όπως π.χ. στις δακτυλικές δομές των επιδιορθωτικών ενζύμων του DNA, μπορεί ακόμη να είναι ένας μείζων μηχανισμός για την εκδήλωση της καρκινογονικότητας από άλλα μέταλλα, όπως το κάδμιο, κοβάλτιο, νικέλιο, και αρσενικό [1].

Ένα πολύ καλό παράδειγμα της σχέσης του ψευδαργύρου και του καρκίνου, που έχει ερευνηθεί, είναι η συμμετοχή του ψευδαργύρου στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Αξιοσημείωτων είναι ότι, τα επίπεδα του ψευδαργύρου που ανευρίσκονται στα  αδενοκαρκινώματα  του προστάτη είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά των πέριξ φυσιολογικών προστατικών ιστών.

Αυτό δείχνει τη συμμετοχή ή εμπλοκή του ψευδαργύρου στην παθογένεση και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη [2, 3, 4].

Η εμπλοκή του ψευδαργύρου στην καρκινογένεση του προστάτη βασίζεται στην ελάττωση του αριθμού των υποδοχέων του μεταφορέα του ψευδαργύρου  Zip1, που ευθύνεται για την πρόσληψη του ψευδαργύρου και τη συσσώρευσή του, στα προστατικά κύτταρα [5, 6].

Οι άνδρες που  προσλαμβάνουν μέτριες προς υψηλότερες ποσότητες ψευδαργύρου μπορεί να κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Όμως μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, όταν λαμβάνονται εξαιρετικά υψηλές συμπληρωματικές δόσεις ψευδαργύρου και για μακρό χρονικό διάστημα [7].

Σε μια μελέτη που έγινε και συγκρίθηκε η σχέση μεταξύ του συμπληρωματικά χορηγούμενου ψευδαργύρου και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μεταξύ  46,974 ανδρών στις ΗΠΑ, μέσα σε διάστημα 14 ετών, βρέθηκαν 2901 νέες περιπτώσεις  καρκίνου του προστάτη, από τις οποίες οι 434 διαγνώστηκαν ως προχωρημένος καρκίνος.

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου σε δόσεις μέχρι  100 mg/ημερησίως δεν δημιούργησαν υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη, ενώ η μακροχρόνια συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου και σε υψηλότερες δόσεις  αύξησε το σχετικό κίνδυνο κατά  2.9 φορές [8].

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να μην οφείλεται στην άμεση καρκινογονικότητα του ψευδαργύρου, αλλά στην ανοσοκατασταλτική του δυνατότητα, όταν χορηγείται σε πολύ μεγάλες δόσεις [9].

Από τις μορφές του ψευδαργύρου που κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής ο πικολινικός ψευδάργυρος είναι η πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, του οποίου η απορροφητικότητα από το έντερο αυξάνει όταν χορηγείται ταυτόχρονα με βιταμίνη C.

To Ζincobell είναι κάψουλες Πικολινικού Ψευδαργύρου (10mg) και βιταμίνης C (119mg), που χορηγείται σε δόση 10-40mg ημερησίως, όταν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια ψευδαργύρου.




Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Beyersmann D, Hartwig A. Carcinogenic metal compounds: recent insight into molecular and cellular mechanisms. Arch. Toxicol. 2008;82:493–512. [PubMed]

2. Costello LC, Franklin RB. Novel role of zinc in the regulation of prostate citrate metabolism and its implications in prostate cancer. Prostate. 1998;35:285–296. [PubMed]

3. Habib FK. Zinc and the steroid endocrinology of the human prostate. J. Steroid. Biochem. 1978;9:403–407.[PubMed]

4. Zaichick V, Sviridova TV, Zaichick SV. Zinc in the human prostate gland: normal, hyperplastic and cancerous.Int. Urol. Nephrol. 1997;29:565–574. [PubMed]

5. Costello LC, Liu Y, Zou J, Franklin RB. Evidence for a zinc uptake transporter in human prostate cancer cells which is regulated by prolactin and testosterone. J. Biol. Chem. 1999;274:17499–17504. [PubMed]

6. Franklin RB, Feng P, Milon B, Desouki MM, Singh KK, Kajdacsy-Balla A, Bagasra O, Costello LC. hZIP1 zinc uptake transporter down regulation and zinc depletion in prostate cancer. Mol. Cancer. 2005;4:32.[PMC free article] [PubMed]

7. Jarrard DF. Does zinc supplementation increase the risk of prostate cancer? Arch. Ophthalmol.2005;123:102–103. [PubMed]

8. Leitzmann MF, Stampfer MJ, Wu K, Colditz GA, Willett WC, Giovannucci EL. Zinc supplement use and risk of prostate cancer. J. Natl. Cancer Inst. 2003;95:1004–1007. [PubMed]

9. Laura M. Plum, Lothar Rink, Hajo Haase. The Essential Toxin: Impact of Zinc on Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2010 Apr; 7(4): 1342–1365. Published online 2010 Mar 26.doi: 10.3390/ijerph7041342

Σημείωση:Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












Λιανική τιμή: 16.36€






...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.