Ψευδάργυρος: O ψευδάργυρος προάγει τη διατήρηση της μνήμης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Ο ψευδάργυρος αποθηκεύεται και απελευθερώνεται σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος ελέγχει τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ενδοεπικοινωνία των νευρώνων, καθώς είναι αναγκαίος στους νευροϋποδοχείς, στους διαύλους των ιόντων και των νευρικών συνάψεων για την ομαλή ροή και αποθήκευση των πληροφοριών. Ο ψευδάργυρος σταθεροποιεί πρωτεΐνες του εγκεφάλου, ιδίως εκείνες που δημιουργούν μικροσωληνάρια στα νευρικά κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο προλαβαίνουν το μπλέξιμο των πρωτεΐνών “tau” με αυτά τα μικροσωληνάρια. Η έλλειψη ψευδαργύρου επηρεάζει την πρόσφατη μνήμη περισσότερο από την ανακλητική μνήμη. Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί εύκολα να αναστραφεί με τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου καθώς και η αποκατάσταση της μνήμης που οφείλεται σ΄αυτήν.

Είναι γνωστό ότι ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου και ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός,Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ψευδαργύρου και της νόσου του Alzheimer [1].

Έρευνες που έγιναν από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Toronto Scarborough του Τορόντο του Καναδά,  στο MIT και το πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ έδειξαν εκτός από την ευεργετική δράση που ασκούν τα επαρκή επίπεδα του ψευδαργύρου στην υγεία, υποστηρίζουν και την εγκεφαλική λειτουργία.

Συγκεκριμένα δημοσίευσαν ένα νέο εύρημα ότι ο ψευδάργυρος παίζει κρίσιμο ρόλο στο πως οι νευρώνες του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους, πράγμα που επηρεάζει τη μνήμη και το πώς μαθαίνουμε [2].

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια νέα χηλική ένωση του ψευδαργύρου, που την ονόμασαν ΖΧ1 , η οποία συνδέει τον ψευδάργυρο μετά την απελευθέρωσή του, αλλά προτού ολοκληρωθεί η σύναψη των νευρικών απολήξεων. Μέσω των νευρικών συνάψεων οι νευρώνες μιας περιοχής του εγκεφάλου επικοινωνούν με τους νευρώνες άλλων εγκεφαλικών περιοχών.

Οι νευρώνες που στερούνται τον ψευδάργυρο επικοινωνούν λιγότερο αποτελεσματικά και αυτό διαταράσσει τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης [2].

Δεν επωφελούνται όμως μόνον οι νευρώνες από την παρουσία του ψευδαργύρου.

Η επάρκεια του οργανισμού σε ψευδάργυρο είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων και την πώρωση των καταγμάτων, την προστασία της όρασης από την γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, την παραγωγή τεστοστερόνης, την ομαλή λειτουργία του δέρματος, την προστασία από τις λοιμώξεις κλπ.

Έχει υπολογιστεί ότι το 30% των ηλικιωμένων ανθρώπων έχουν έλλειψη ψευδαργύρου και ένας σημαντικότατος αριθμός γερόντων έχουν οριακά επίπεδα συγκεντρώσεων ψευδαργύρου.

Τα ηλικιωμένα άτομα προκειμένου να διατηρήσουν τη μνήμη τους μπορεί να παίρνουν καθημερινά τρεις κάψουλες Zincobell. To Zincobell περιέχει 10 mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119 mg βιταμίνης C, χωρίς άλλα έκδοχα ή χημικά συντηρητικά.

O πικολινικός ψευδάργυρος είναι η πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, του οποίου η απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα αυξάνει από την βιταμίνη C, που περιέχεται στην κάψουλα του Zincobell.

H μεγίστη ανεκτή ημερήσια δόση του ψευδαργύρου είναι τα 40mg.

Αν ο ψευδάργυρος χορηγείται σε μικρές δόσεις, που δεν ξεπερνούν τα 40mg ημερησίως μπορεί να χορηγηθεί για πολλές εβδομάδες χωρίς τον κίνδυνο πρόκλησης παρενεργειών.

Τα συμπεράσματα των ερευνών που αφορούν τη σχέση του ψευδαργύρου και τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη είναι συνοπτικά τα ακόλουθα:

-Ο ψευδάργυρος αποθηκεύεται και απελευθερώνεται σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος ελέγχει τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης [3].

-Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ενδοεπικοινωνία των νευρώνων, καθώς είναι αναγκαίος στους νευροϋποδοχείς, στους διαύλους των ιόντων και των νευρικών συνάψεων για την ομαλή ροή και αποθήκευση των πληροφοριών [4].

-Ο ψευδάργυρος σταθεροποιεί πρωτεΐνες του εγκεφάλου, ιδίως εκείνες που δημιουργούν μικροσωληνάρια στα νευρικά κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο προλαβαίνουν το μπλέξιμο των πρωτεΐνών “tau” με αυτά τα μικροσωληνάρια [5].

-Η έλλειψη ψευδαργύρου επηρεάζει την πρόσφατη μνήμη περισσότερο από την ανακλητική μνήμη.

Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί εύκολα να αναστραφεί με τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου καθώς και η αποκατάσταση της μνήμης, που οφείλεται σ΄αυτήν.

Ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και την έκφραση του νευροτροφικού παράγοντα εγκεφαλικής προέλευσης [BDNF].

Η χορήγηση μεγάλων δόσεων συμπληρωματικού ψευδαργύρου προκαλεί ειδική έλλειψη του ψευδαργύρου στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, πράγμα που διαταράσσει περαιτέρω τη μνήμη, λόγω ελάττωσης της διαθεσιμότητας του συναπτικού ψευδαργύρου και του ελλείμματος του BDNF [6] .

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Travis J. A. Craddock, Jack A. Tuszynski, Deepak Chopra, Noel Casey, Lee E. Goldstein, Stuart R. Hameroff, Rudolph E. Tanzi. The Zinc Dyshomeostasis Hypothesis of Alzheimer's Disease. PLoS One. 2012; 7(3): e33552. Published online 2012 March 23. doi: 10.1371/journal.pone.0033552

2. Enhui Pan, Xiao-an Zhang, Zhen Huang, Artur Krezel, Min Zhao, Christine E. Tin-berg, Stephen J. Lippard, James O. McNamara. Vesicular zinc promotes presynaptic and inhibits postsynaptic long term potentiation of mossy fiber-CA3 synapse. Neuron. Sep 22, 2011; 71(6): 1116–1126.

 3. Anjing Ren, Huan Zhang, Zhifang Xie, Xianhua Ma, Wenli Ji, David ZZ He, Wenjun Yuan, Yu-Qiang Ding, Xiao-Hui Zhang, Weiping J Zhang. Regulation of hippocampus-dependent memory by the zinc finger protein Zbtb20 in mature CA1 neurons. J Physiol. 2012 October 1; 590(Pt 19): 4917–4932. Published online 2012 July 9.

4 . Deborah R. Morris, Cathy W. Levenson. Ion Channels and Zinc: Mechanisms of Neurotoxicity and Neurodegeneration. J Toxicol. 2012; 2012: 785647. Published online 2012 May 7. doi: 10.1155/2012/785647

5. Michala Kolarova, Francisco García-Sierra, Ales Bartos, Jan Ricny, Daniela Ripova.Structure and Pathology of Tau Protein in Alzheimer Disease. Int J Alzheimers Dis. 2012; 2012: 731526. Published online 2012 May 29. doi: 10.1155/2012/731526

6. Yang Yang, Xiao-Peng Jing, Shou-Peng Zhang, Run-Xia Gu, Fang-Xu Tang, Xiu-Lian Wang, Yan Xiong, Mei Qiu, Xu-Ying Sun, Dan Ke, Jian-Zhi Wang, Rong Liu. High Dose Zinc Supplementation Induces Hippocampal Zinc Deficiency and Memory Impairment with Inhibition of BDNF Signaling. PLoS One. 2013; 8(1): e55384. Published online 2013 January 31.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας












Λιανική τιμή: 16.36€






...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.