Ψευδάργυρος: Θεραπεία και πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος με ψευδάργυρο©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Κύρια αιτία τύφλωσης στα άτομα άνω των 65 ετών είναι η ηλικιακή  γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος [ΗΓΕΩΚ}.

Η ωχρά κηλίδα είναι τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού, που συμμετέχει στην κεντρική όραση.

Υποτίθεται ότι ο ψευδάργυρος παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της ΗΓΕΩΚ για τους εξής λόγους:

1. Ο ψευδάργυρος υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σημείο εκείνο του αμφιβληστροειδούς που προσβάλλεται από την ΗΓΕΩΚ.

2.Η περιεκτικότητα του αμφιβληστροειδούς σε ψευδάργυρο έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνεται με την ηλικία.

3.Με την πάροδο της ηλικίας περιορίζεται η δραστηριότητα των ορισμένων ενζύμων του αμφιβληστροειδούς.

Σε έρευνα μεγάλου αριθμού ατόμων στην Αυστραλία βρέθηκε ότι η βρώση μιας μερίδας ψαριού εβδομαδιαίως (145 γραμμαρια) και μία (145 γραμμαρια) ή δύο μερίδες καρυδιών εβδομαδιαίως συνδέεται με περιορισμό του κινδύνου πρώιμης ΗΓΕΩΚ, δέκα χρόνια αργότερα. Η λήψη μεγαλυτέρων ποσοτήτων από αυτά τα τρόφιμα δεν είχε αυξημένη προστασία [1].

Σε μια διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο σε 74 άτομα με ΗΓΕΩΚ βρέθηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση μονοκυστεϊνικού ψευδαργύρου σε δόση 50mg/ημερησίως επί 6 μήνες βελτίωσε τη λειτουργία της ωχράς κηλίδος, δηλαδή την οπτικιή οξύτητα, την ευαισθησία της αντίθεσης και τη φωτοαποκατάσταση [2].

Από κλινικές παρατηρήσεις και πειραματικά δεδομένα έχει βρεθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση αντιοξειδωτικών και ή ψευδαργύρου μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος και την απώλεια της όρασης.

Στα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών θα πρέπει να γίνεται οφθαλμολογική εξέταση με διεσταλμένη την κόρη για να καθορίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης προχωρημένης  ΗΓΕΩΚ [3].

Τα άτομα με εκτεταμένα ενδιάμεσου μεγέθους drusen, με τουλάχιστον 1 μεγάλο drusen, μη κεντρική γεωγραφική ατροφία στο ένα ή και στα δύο μάτια ή προχωρημένη ΗΓΕΩΚ  ή απώλεια της όρασης  λόγω ΗΓΕΩΚ  στον ένα οφθαλμό και χωρίς αντενδείξεις, όπως το κάπνισμα, πρέπει να παίρνουν συμπληρωματικά αντιοξειδωτικά και επιπλέον ψευδάργυρo[4].

Σύμφωνα με την έρευνα AREDS στους ασθενείς με ΗΓΕΩΚ κατηγορίας 3 [γεωγραφική ατροφία που δεν περιλαμβάνει το κέντρο της ωχράς κηλίδος, εκτεταμένα ενδιάμεσα drusen ή τουλάχιστον 1 μεγάλο drusen] και κατηγορίας 4 [προχωρημένη ΗΓΕΩΚ ή οπτική οξύτητα μικρότερη από  20/32 λόγω της ΗΓΕΩΚ στο ένα μάτι] συνιστάται η χορήγηση της φόρμουλας που στηρίζεται σε αποδείξεις      [evidence-based (EB)] ήτοι: Βιταμίνη C (500 mg) + Βιταμίνη E (400 IU); Ψευδάργυρος (25 mg) + Χαλκός  (2 mg/ημερησίως).

Επιπρόσθετα μπορεί να ασκεί θετικό αποτέλεσμα και η χορήγηση λουτεΐνης (10 mg/ημερησίως) και ζεαξανθίνης  (2 mg/ ημερησίως ) αντι για β-καρωτένιο.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται από το γιατρό τους για την πιθανότητα εκδήλωσης ανεπιθύμητων ενεργειών των συμπληρωμάτων επί μακράς χορηγήσεώς τους [πάνω από 10 χρόνια ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και πάνω από 5 χρόνια η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη].

Από τα συμπληρώματα ψευδαργύρου, που κυκλοφορούν το, Zincobell που περιέχει σε κάθε κάψουλά του 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 150mg βιταμίνης C είναι το πιό ευαπορρόφητο από το λεπτό έντερο και αυτό έχει ως επακόλουθο την υψηλή βιοδιαθεσιμότητα του ψευδαργύρου.

Η συνήθης δόση του Zincobell είναι μια κάψουλα ημερησίως, που μπορεί να φτάσει τα 40mg ημερησίως. Το Zincobell λαμβάνεται κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό.

 

Tο Zincobell σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764στην τιμή των16.36 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Tan JS, Wang JJ, Flood V, Mitchell P: Dietary fatty acids and the 10-year incidence of age-related macular degeneration: the Blue Mountains Eye Study. Arch Ophthalmol 2009;127:656-665

2. Newsome DA. A randomized, prospective, placebo-controlled clinical trial of a novel zinc-monocysteine compound in age-related macular degeneration. Curr Eye Res. 2008;33(7):591-598.  (PubMed)

3. Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol. 2001 Oct;119(10):1417-36.

4. Evans JR. Antioxidant vitamin and mineral supplements for slowing the progression of age-related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev. 2006 Apr 19;(2):CD000254.

5. Andreatta W1, El-Sherbiny S. Evidence-based nutritional advice for patients affected by age-related macular degeneration. Ophthalmologica. 2014;231(4):185-90. 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • Κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D, Κουρκουμίνη, Ψευδάργυρος


Λιανική τιμή: 18.30€Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης
dr gellis 
 O Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζεί και εργάζεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46, τηλ. 27410 26631, 6944280764. 

pharmage@otenet.gr 

Στην Κόρινθο διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο θεραπείας δυσεπίλυτων ιατρικών προβλημάτων, συνεργαζόμενος, γιαυτό με τους αποτελεσματικότερους ιατρούς, κάθε ειδικότητας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.