Nα γιατί πρέπει ο διαβητικός να γνωρίσει τον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη D3©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Η τριάδα που αρρωσταίνει και σκοτώνει το σύγχρονο Έλληνα είναι οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Έχει υπολογιστεί ότι το 8% του Ελληνικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Παρά τούτο το πολύτιμο για την υγεία μεταλλικό ιχνοστοιχείο, ο ψευδάργυρος μπορεί να δράσει θαυματουργά για την αντιμετώπιση του διαβήτη και των καρδιοπαθειών, όπως τούτο έχει αποδειχτεί με τις σύγχρονες έρευνες.

Η σχέση του διαβήτη με τον ψευδάργυρο
Από χρόνια είναι γνωστή η σχέση του διαβήτη με τον ψευδάργυρο. Και πράγματι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου ή ακόμη μπορεί να έχουν έλλειψη ψευδαργύρου. Μια από τις αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι διαβητικοί αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου στα ούρα τους.

Επιπλέον η σταθερή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, πέρα από το φυσιολογικό, δημιουργεί έντονο οξειδωτικό στρες.

Η χρησιμοποίηση αντιοξειδωτικών ουσιών έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στη βελτίωση της οξείδωσης και ταυτόχρονα ενισχύει την απόκριση του σώματος στην ινσουλίνη.

Ο διαβήτης προσβάλλει τα αγγεία και μεταξύ αυτών και τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Γι’ αυτό η νόσος των στεφανιαίων είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Βεβαίως αυτή κατάσταση σε μεγάλο ποσοστό της οφείλεται στην παχυσαρκία, στην υψηλή αρτηριακή πίεση, την αύξηση της LDL χοληστερόλης και την ανισορροπία της σχέσης της αναλογίας LDL προς την HDL χοληστερόλη.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη ο Gunasekara P και η συνεργάτες του στη Sri Lanka ερεύνησαν άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν πολυβιταμίνες και ψευδάργυρο και τους συνέκριναν με διαβητικούς που έπαιρναν μόνο πολυβιταμίνες.
Παρακολούθησαν αν επηρεαζόντουσαν τα επίπεδα σακχάρου ή τα επίπεδα της χοληστερόλης αυτών των ασθενών.

Ο αντιδιαβητικός ρόλος του ψευδαργύρου
Στην έρευνα συμμετείχαν 86 άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 από διετίας. Όλοι οι ασθενείς έπαιρναν αντιδιαβητικά φάρμακα (σουλφονυλουρία, μετφορμίνη, η το συνδυασμό τους) [1].

Τα 86 άτομα χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα πήρε πολυβιταμίνη που περιείχε βιταμίνες Α, D3, και Ε, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο.

Η δεύτερη ομάδα πήρε την ίδια πολυβιταμίνη και επιπλέον 22mg στοιχειακού ψευδαργύρου

Η τρίτη ομάδα πήρε εικονικό φάρμακο . Και οι τρεις ομάδες πήραν ένα δισκίο επί 4 μήνες.

Μετρήσεις στο αίμα των ασθενών έγιναν στην αρχή της μελέτης και μετά από 4 μήνες. Στο τέλος της έρευνας οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που πήραν πολυβιταμίνη και ψευδάργυρο είχαν στατιστικώς σημαντικά, χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου, μετά από νηστεία, σε σύγκριση με τα επίπεδα σακχάρου των ασθενών των δύο άλλων ομάδων.

Η ομάδα που έπαιρνε επιπλέον και ψευδάργυρο είχε σημαντική ελάττωση και της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης [Hb(A1C), ενώ παρατηρήθηκε ασήμαντη ελάττωση στους ασθενείς των δύο άλλων ομάδων.

Όσον αφορά τη χοληστερόλη στην ομάδα που πήρε ψευδάργυρο παρατηρήθηκε ελάττωση της LDL χοληστερόλης, ενώ και οι δύο ομάδες (η μία μόνο με πολυβιταμίνη και η δεύτερη με πολυβιταμίνη και ψευδάργυρο) έδειξαν σημαντική ελάττωση της αναλογίας της LDL-προς την-HDL-χοληστερόλη. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ομάδα που πήρε το εικονικό φάρμακο παρατηρήθηκε αύξηση αυτής της αναλογίας.

Αυτό είναι σημαντικό γεγονός, διότι ο ρόλος της HDL είναι να προσλαμβάνει την περίσσεια χοληστερόλης και να την επιστρέφει στο ήπαρ. Αν κάποιος έχει παραπάνω LDL χοληστερόλη από αυτήν που μπορεί να διαχειριστεί η HDL, τότε έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αν λοιπόν διατηρείται μια σωστή ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο μορφών χοληστερόλης, τότε περιορίζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιοκυκλοφορικής νόσου.

Βασιζόμενοι στα ευρήματά τους, οι παραπάνω ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μαζί με μια πολυβιταμίνη μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς ασθενείς που παίρνουν αντιδιαβητικά φάρμακα να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους και της χοληστερόλης τους.

Έχει επίσης βρεθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση 50mg ψευδαργύρου, εκτός από την ελάττωση των επιπέδων του σακχάρου, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των αντιδιαβητικών φαρμάκων, μπορεί να ελαττώσει τα τριγλυκερίδια, τη λευκωματουρία, τη φλεγμονή στους ασθενείς με διαβητική νεφροπάθεια, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο των επιπλοκών [2].

Τι μπορεί να κάνει το διαβητικό άτομο
Το άτομο που πάσχει από διαβήτη τύπου 2 πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του από την άνοδο των επιπέδων του σακχάρου, να παίρνει με ακρίβεια τα αντιδιαβητικά φάρμακα , που του έχει χορηγήσει ο γιατρός του, να αποφεύγει το στρες και να ασκείται καθημερινά.

Επιπλέον, το διαβητικό άτομο μπορεί να βοηθηθεί, αν παίρνει μια πολυβιταμίνη που περιέχει βιταμίνη Α, D3 και Ε, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο και επιπλέον 20 mg ψευδαργύρου.

Τον ψευδάργυρο πρέπει να τον παίρνει 2 ώρες μετά τη λήψη της πολυβιταμίνης, διότι έτσι διευκολύνεται η απορρόφησή του. Επιλέγει την πλέον ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, που είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος.

Το Zincobell περιέχει ανά κάψουλα 10 mg πικολινικού ψευδαργύρου μαζί με 150mg βιταμίνης C. Λαμβάνονται καθημερινά 2 κάψουλες Zincobell, εφάπαξ ή μία κάψουλα το μεσημέρι και μία κάψουλα το βράδυ, μετά το φαγητό.

Συνήθως τα πολυβιταμινικά σκευάσματα περιέχουν ανεπαρκή ποσότητα βιταμίνης D3 για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
H αγγειοπροστατευτική και διαβητοπροστατευτική δράση της βιταμίνης D3 εξασφαλίζεται, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα 50-70ng/ml. Αυτό επιτυγχάνεται, όταν παίρνει κανείς καθημερινά 4.000UΙ βιταμίνης D3 [4 σταγόνες D3 Gkelin drops]. Κάθε σταγόνα του  D3-Gkelin drops περιέχει 1.000UI βιταμίνης D3 σε ελαιόλαδο, πράγμα που διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο

Βεβαίως το διαβητικό άτομο συνεργάζεται πάντοτε με το θεράποντα ιατρό του, παίρνει τα κατάλληλα φάρμακα και τα συμπληρώματά του ψευδαργύρου και της βιταμίνης D3, χωρίς να αμελεί την εφαρμογή της κατάλληλης λογικής αντιδιαβητικής δίαιτας και την καθημερινή του σωματική άσκηση.

Βιβλιογραφία
1. Gunasekara P1, Hettiarachchi M, Liyanage C, Lekamwasam S. Effects of zinc and multimineral vitamin supplementation on glycemic and lipid control in adult diabetes. Diabetes Metab Syndr Obes. 2011 Jan 26;4:53-60. doi: 10.2147/DMSO.S16691.

2. Khan MI1, Siddique KU, Ashfaq F, Ali W, Reddy HD, Mishra A. Effect of high-dose zinc supplementation with oral hypoglycemic agents on glycemic control and inflammation in type-2 diabetic nephropathy patients. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jul;4(2):336-40. doi: 10.4103/0976-9668.117002.

 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • Κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D, Κουρκουμίνη, Ψευδάργυρος


Λιανική τιμή: 18.30€Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης
dr gellis 
 O Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζεί και εργάζεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46, τηλ. 27410 26631, 6944280764. 

pharmage@otenet.gr 

Στην Κόρινθο διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο θεραπείας δυσεπίλυτων ιατρικών προβλημάτων, συνεργαζόμενος, γιαυτό με τους αποτελεσματικότερους ιατρούς, κάθε ειδικότητας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.