Αιφνίδια βαρηκοΐα: Θεραπεία της ιδιοπαθούς αιφνίδιας βαρηκοΐας με κορτικοειδή, ψευδάργυρο και συνεδρίες υπερβαρικού οξυγόνου©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Η έγκαιρη χορήγηση κορτικοστεροειδών και ψευδαργύρου από το στόμα μαζί με την εφαρμογή συνεδριών υπερβαρικού οξυγόνου μπορεί να αναστρέψει ή να βελτιώσει σημαντικά την ακουστική ικανότητα των ασθενών με ιδιοπαθή αιφνίδια βαρηκοΐα Συνιστάται η χορήγηση της πιό ευαπορρόφητης μορφής ψευδαργύρου, του Zincobell , που περιέχει σε κάθε κάψουλά του 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg βιταμίνης C. Το Zincobell δεν περιέχει έκδοχα ή χημικά συντηρητικά.

Η ιδιοπαθής αιφνίδια νευραισθητήρια βαρηκοΐα [Idiopathic sudden sensorineural hearing loss (ISSHL)] είναι μια κατάσταση αιφνίδιας απώλειας της ακουστικής ικανότητας, άγνωστης αιτιολογίας, από βλάβη που εντοπίζεται του κοχλία του έσω ωτός ή πίσω από τον κοχλία [1].

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Η ιδιοπαθής αιφνίδια βαρηκοΐα αντιμετωπίζεται,  με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών, εφαρμογή συνεδριών υπερβαρικού οξυγόνου και συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου, 

Η χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί να δράσει θεραπευτικά, διότι ο κοχλίας του έσω ωτός είναι το πλέον ψευδαργυροβριθές όργανο του ανθρωπίνου σώματος [2].

Σε μελέτη που έγινε επί 66 ασθενών με ιδιοπαθή νευραισθητήρια βαρηκοΐα βρέθηκε ότι οι 33 από τους ασθενείς που θεραπεύτηκαν παίρνοντας κορτικοστεροειδές και ψευδάργυρο είχαν αυξημένη αποκατάσταση της ακοής τους, σε σύγκριση με τους λοιπούς 33 ασθενείς που είχαν πάρει μόνο κορτικοστεροειδές.

Φαίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση του ψευδαργύρου από το στόμα αποκαθιστά την ισορροπία των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου στο έσω ούς. Εξάλλου ο ψευδάργυρος μπορεί να περιορίσει το οξειδωτικό στρες, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του [3].

Υπενθυμίζεται ότι ο μεταβολισμός του ψευδαργύρου αλλάζει με την ηλικία και ότι με την πάροδο της ηλικίας ελαττώνεται η απελευθέρωση του ψευδαργύρου από τα ερυθροκύτταρα [4].

Τα άτομα που έχουν έλλειψη ψευδαργύρου, όπως οι ηλικιωμένοι, παρουσιάζουν γρήγορα νευραισθητήρια βαρηκοΐα  (πρεσβυακοΐα[5].

Ο ψευδάργυρος έχει χορηγηθεί σε νευραισθητήρια βαρηκοΐα ηλικιωμένων ατόμων με σημαντικό ποσοστό αναστροφής της βαρηκοίας [2].

Βλέπε: Αντιμετώπιση των εμβοών και της νευραισθητήριας βαρηκοΐας με τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου©

 Ο ψευδάργυρος παίζει ένα ζωτικό αντιοξειδωτικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Οι σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της βαρηκοίας που οφείλεται σε έκθεση σε θόρυβο και των εμβοών που τη συνοδεύουν και της δημιουργίας οξειδωτικής βλάβης.

Η χορήγηση επί δύο μήνες ψευδαργύρου , από το στόμα σε νεαρά άτομα με βαρηκοία μετά από έκθεση σε θόρυβο βελτίωσε τις εμβοές χωρίς να προκληθεί αντικειμενική βελτίωση των παραμέτρων της ακουστικής ικανότητας [7].

H ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ©

Χορηγώντας μόνον ψευδάργυρο μπορεί να μην προκύψει  βελτίωση της ακουστικής ικανότητας των ασθενών με ιδιοπαθή αιφνίδια βαρηκοΐία [6, 7]. Γιαυτό πρέπει να γίνεται συνδυασμός θεραπείας με έγκαιρη χορήγηση κορτικοστεροειδών από το στόμα, εφαρμογής συνεδριών    υπερβαρικού οξυγόνου και χορήγηση ψευδαργύρου. 

Συνιστάται η χορήγηση  της πιό ευαπορρόφητης μορφής ψευδαργύρου, του Zincobell , που  περιέχει σε κάθε κάψουλά του 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg βιταμίνης C. Το Zincobell δεν περιέχει έκδοχα ή χημικά συντηρητικά. 

Χορηγούνται ως δόση εφόδου μία κάψουλα κάθε 6 ώρες, μαζί με το φαγητό, επί έξι εβδομάδες. Η δόση αυτή, γιαυτό το χρονικό διάστημα της θεραπείας, δεν διαταράσσει την ομοιοστασία ψευδαργύρου- χαλκού [3]. Στη συνέχεια χορηγείται μια κάψουλα Zincobell πρωί και βράδυ μαζί με το φαγητό επί ένα μήνα. Ο ψευδάργυρος δεν πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, διότι μπορεί να προκαλέσει, σε ορισμένα άτομα, ναυτία.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Awad Z, Huins C, Pothier DD. Antivirals for idiopathic sudden sensorineural hearing loss.
Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15;8:CD006987.

2. Shambaugh GE Jr. Zinc: the neglected nutrient. Am J Otol. 1989 Mar;10(2):156-60.

3. Yang CH1, Ko MT, Peng JP, Hwang CF. Zinc in the treatment of idiopathic sudden sensorineural hearing loss. Laryngoscope. 2011 Mar;121(3):617-21. doi: 10.1002/lary.21291. Epub 2010 Oct 6.

4.Wastney ME1, Ahmed S, Henkin RI. Changes in regulation of human zinc metabolism with age. Am J Physiol. 1992 Nov;263(5 Pt 2):R1162-8.

5. Hoeve LJ1, Wensink J, Mertens zur Borg IR. Hearing loss related to zinc deficiency in rats. Eur Arch Otorhinolaryngol. 1990;247(5):267-70.

6.Hunchaisri NChantapant SSirirattanapan J. Effectiveness of oral zinc supplementation in the treatment of idiopathic sudden sensorineuralhearing loss (ISSNHL). J Med Assoc Thai. 2015 Apr;98(4):400-7

7.Chun-Wei YehLeng-Hsuan Tseng ... Chung-Feng Hwang. Effects of Oral Zinc Supplementation on Patients With Noise-Induced Hearing Loss Associated Tinnitus: A Clinical Trial.  Biomed J, 42 (1), 46-52  Feb 2019

 

 

 Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.












Λιανική τιμή: 16.36€






...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.