Ψευδάργυρος και AIDS©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας [Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) ]

είναι ότι ο προϊός του ιού 1 της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV-1), που είναι ενσωματωμένος στο ανθρώπινο γονιδίωμα είναι αδύνατον να ξεριζωθεί με τις υπάρχουσες θεραπείες, με τις οποίες μπορεί μόνον να ανακοπεί ο πολλαπλασιασμός του ιού HIV-1 [1].

Βάσει των υπαρχουσών αποδείξεων, φαίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου είναι επωφελής στους ενηλίκους ασθενείς με λοίμωξη από  HIV, σύμφωνα με μερικές απόψεις.

Επίσης χρειάζεται περισσότερη έρευνα η δοσολογία του ψευδαργύρου στον HIV και η χρησιμοποίηση της αντιρετροιικής ιατρικής [2].

Στα παιδιά με λοίμωξη HIV  είναι επωφελής και ασφαλής η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Α. Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου στα παιδιά με HIV  είναι ασφαλής και φαίνεται να έχει όμοια επωφελή  αποτελέσματα στη νοσηρότητα από διάρροια, τόσο στα παιδιά με HIV , όσο και στα παιδιά χωρίς λοίμωξη HIV.

H συμπληρωματική χορήγηση μικροθρεπτικών ουσιών  ασκεί κάποιο κλινικό όφελος  στα υποσιτισμένα παιδιά  με λοίμωξη HIV . Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες της κάθε ουσίας που χορηγείται συμπληρωματικά (βιταμίνη D3, ψευδάργυρος, και σελήνιο) για να δομηθούν θεραπείες στηριζόμενες σε αποδείξεις.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και η ιδανική δοσολογία χορήγησης των πολλαπλών μικροθρεπτικών ουσιών   χρειάζονται περαιτέρω έρευνα στα παιδιά με HIV [3].

Bιβλιογραφία

1. Qu X1, Wang P, Ding D, Wang X, Zhang G, Zhou X, Liu L, Zhu X, Zeng H, Zhu H. Zinc finger nuclease: a new approach for excising HIV-1 proviral DNA from infected human T cells. Mol Biol Rep. 2014 Jun 29.

2. Zeng L1, Zhang L. Efficacy and safety of zinc supplementation for adults, children and pregnant women with HIV infection: systematic review. Trop Med Int Health. 2011 Dec;16(12):1474-82.

3. Irlam JH1, Siegfried N, Visser ME, Rollins NC. Micronutrient supplementation for children with HIV infection. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Oct 11;10:CD010666.

 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • Κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D, Κουρκουμίνη, Ψευδάργυρος


Λιανική τιμή: 18.30€Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης
dr gellis 
 O Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζεί και εργάζεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46, τηλ. 27410 26631, 6944280764. 

pharmage@otenet.gr 

Στην Κόρινθο διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο θεραπείας δυσεπίλυτων ιατρικών προβλημάτων, συνεργαζόμενος, γιαυτό με τους αποτελεσματικότερους ιατρούς, κάθε ειδικότητας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.