Επούλωση τραυμάτων και καταγμάτων: Θεραπεία της καθυστέρησης της επούλωσης των τραυμάτων και των καταγμάτων με ψευδάργυρο©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου από το στόμα προκαλεί σημαντική άνοδο των επιπέδων του ψευδαργύρου στον ορό και αύξηση της δραστηριότητας της αλκαλικής φωσφατάσης. Η ακτινογραφική εξέταση αποκαλύπτει σημαντική πρόοδο στη δημιουργία του πώρου σε καταγματίες ασθενείς, σε σύγκριση με μάρτυρες υγιή άτομα. Έχει αποδειχτεί ότι η καθυστέρηση της επούλωσης των τραυμάτων στα άτομα με έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να αρθεί και να επιταχυνθεί η επούλωση χορηγώντας από το στόμα συμπληρωματικό ψευδάργυρο.

 Η επούλωση των τραυμάτων επιταχύνεται, όταν υπάρχουν επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό, αλλά και στην περιοχή του τραύματος.

 Έχει αποδειχτεί ότι η καθυστέρηση της επούλωσης των τραυμάτων  στα άτομα με έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να αρθεί και να επιταχυνθεί η επούλωση χορηγώντας από το στόμα συμπληρωματικό ψευδάργυρο [1].

Στα πειραματόζωα η έλλειψη ψευδαργύρου ελαττώνει την ελαστικότητα ισχύος του δέρματος των χειρουργικών τραυμάτων. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το 20% του ψευδαργύρου του ανθρωπίνου σώματος είναι αποθηκευμένο στο δέρμα και συγκεντρωμένο στο επιθήλιο [2].

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου από το στόμα μπορεί να αποβεί χρήσιμη στη θεραπεία ελκών των κάτω άκρων, συνεπεία ελλείψεως ψευδαργύρου, αλλά για τη χρήση του σε χειρουργικούς ασθενείς χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις.

Η τοπική θεραπεία με ψευδάργυρο φαίνεται να είναι ανώτερη από τη χορήγηση ψευδαργύρου από το στόμα, διότι ο τοπικά δρων ψευδάργυρος περιορίζει τις υπερλοιμώξεις και το νεκρωμένο υλικό, διότι ενισχύει το τοπικό σύστημα άμυνας και την κολλαγονολυτική δραστηριότητα.

Η παρατεταμένη απελευθέρωση τοπικά ιόντων ψευδαργύρου διεγείρει την επιθηλιοποίηση των υγιών ατόμων με φυσιολογικά επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα τους.

Σε αντίθεση με τον συμπληρωματικά χορηγούμενο ψευδάργυρο, ο τοπικά εφαρμοζόμενος ψευδάργυρος  φαίνεται ότι είναι επωφελής, ανεξάρτητα από τα επίπεδα των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου στο αίμα .

Οι αυξημένες απαιτήσεις για ψευδάργυρο κατά τη διάρκεια της επούλωσης των τραυμάτων ικανοποιείται για μακρές χρονικές περιόδους εφαρμόζοντας τοπικά οξείδιο του ψευδαργύρου στο τραύμα.  

Όταν εφαρμόζεται τοπικά το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα ιόντα του ψευδαργύρου παραμένουν μέσα στο υγρό του τραύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που εξασφαλίζει σταθερά ιστικά επίπεδα ψευδαργύρου [3].

Το τελικό αποτέλεσμα της δράσης του οξειδίου του ψευδαργύρου φαίνεται ότι είναι η επανεπιθηλιοποίηση μέσα στο τραύμα με άγνωστους μέχρι τώρα μηχανισμούς. Το βέβαιον είναι ότι το οξείδιο του ψευδαργύρου  έχει θετικό αποτέλεσμα στην επούλωση του τραύματος [4].

Η χορήγηση δισκίων από το στόμα θειικού ψευδαργύρου δεν φαίνεται να βοηθάει στην επούλωση αρτηριακών και φλεβικών ελκών των κάτω άκρων. Παρά τούτο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι  το αποτέλεσμα αυτό έχει ανακοινωθεί σε μικρό αριθμό δημοσιεύσεων, οι οποίες δεν ήσαν και επαρκώς σχεδιασμένες. Αναμένονται αποτελέσματα από τη χρήση πικολινικού ψευδαργύρου με βιταμίνη C [Zincobell].

H τοπική χορήγηση χλωριούχου ψευδαργύρου  (ZnCl2σε κατάγματα πειραματοζώων (επιμύωναυξάνει τον κυτταρικό πληθυσμό, την παραγωγή του παράγοντα ανάπτυξης, ο οποίος βελτιώνει τη χονδρογένεση και την ενδοχόνδρινη οστεοποίηση. Τελικά αυτά τα γεγονότα οδηγούν σε επιτάχυνση της επούλωσης του κατάγματος [5].

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου από το στόμα προκαλεί σημαντική άνοδο των επιπέδων του ψευδαργύρου στον ορό και αύξηση της δραστηριότητας της αλκαλικής φωσφατάσης. Η ακτινογραφική εξέταση αποκαλύπτει σημαντική πρόοδο στη δημιουργία του πώρου σε καταγματίες ασθενείς, σε σύγκριση με μάρτυρες υγιή άτομα [6].

Εφόσον μετρηθούν τα επίπεδα του ψευδαργύρου σε έναν ασθενή με τραύματα και κατάγματα και βρεθούν οριακά ελλειπή ή ελλειπή μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά το συμπλήρωμα διατροφής Zincobell. Κάθε κάψουλα του Zincobell περιέχει 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg βιταμίνης C.

Για την επούλωση των τραυμάτων και των καταγμάτων ένας ενήλικος μπορεί να παίρνει 1-4 κάψουλες ημερησίως μαζί με φαγητό ή μετά το φαγητό. Ο ψευδάργυρος, όταν λαμβάνεται με κενό στομάχι μπορεί, σε ορισμένα άτομα, να προκαλέσει ναυτία.

Tο Zincobell σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 694428076 στην τιμή των 16.36 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr

Βιβλιογραφία

1. Agren, MS. Studies on zinc in wound healing. Acta Derm Venerol Suppl (Stockh) 1990; 154:1-36

2. Portes WJ, Henzel JH, Rob CG, et. al. Acceleration of wound healing in man with zinc sulfate given by mouth. Lancet 1967:21:121..

3. Agren, MS, Krusell M, Franzen L. Release and absorption of zinc from zinc oxide and zinc sulfate in open wounds. Acta Derm Venerol. 1991; 71(4):330-3.

4. Lansdown AB1, Mirastschijski U, Stubbs N, Scanlon E, Agren MS. Zinc in wound healing: theoretical, experimental, and clinical aspects. Wound Repair Regen.2007 Jan-Feb;15(1):2-16.

5. Wey A1, Cunningham C, Hreha J, Breitbart E, Cottrell J, Ippolito J, Clark D, Lin HN, Benevenia J, O'Connor JP, Lin SS, Paglia DN. Local ZnCl2 accelerates fracture healing. J Orthop Res. 2014 Jun;32(6):834-41. doi: 10.1002/jor.22593. Epub 2014 Feb 26.

6. Sadighi A1, Roshan MM, Moradi A, Ostadrahimi A. The effects of zinc supplementation on serum zinc, alkaline phosphatase activity and fracture healing of bones. Saudi Med J. 2008 Sep;29(9):1276-9.

Το παρόν άρθρο αναθεωρήθηκε στις  25 Ιανουαρίου του 2017


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • Κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D, Κουρκουμίνη, Ψευδάργυρος


Λιανική τιμή: 18.30€Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης
dr gellis 
 O Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζεί και εργάζεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46, τηλ. 27410 26631, 6944280764. 

pharmage@otenet.gr 

Στην Κόρινθο διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο θεραπείας δυσεπίλυτων ιατρικών προβλημάτων, συνεργαζόμενος, γιαυτό με τους αποτελεσματικότερους ιατρούς, κάθε ειδικότητας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.