Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Σχέση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και των επιπέδων του ψευδαργύρου, χαλκού και μαγνησίου στο αίμα

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Οι μετρήσεις των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου, χαλκού και μαγνησίου σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έδειξαν ότι κατά τη δεύτερη φάση του καταμήνιου κύκλου (ωχρινική φάση) τα επίπεδα του ψευδαργύρου και του μαγνησίου είναι σημαντικά ελαττωμένα, ενώ του χαλκού είναι αυξημένα.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία σωματικών, ψυχολογικών και γνωσιακών συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα αυτά συμβαίνουν καθ΄υποτροπήν και κυκλικά κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης του καταμήνιου κύκλου της γυναίκας και εξαφανίζονται μόλις αρχίσει η περίοδος.

Οι μετρήσεις των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου, χαλκού και μαγνησίου σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έδειξαν ότι κατά τη δεύτερη φάση του καταμήνιου κύκλου (ωχρινική φάση) τα επίπεδα του ψευδαργύρου και του μαγνησίου είναι σημαντικά ελαττωμένα, ενώ του χαλκού είναι αυξημένα.

Επίσης,  τα επίπεδα του ψευδαργύρου, του μαγνησίου και του χαλκού βρέθηκαν ανεπηρέαστα κατά την πρώτη φάση του καταμήνιου κύκλου (θυλακιώδη φάση).  

Αυτό δεν συμβαίνει σε γυναίκες χωρίς προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, οι οποίες και στις δύο φάσεις του καταμήνιου κύκλου έχουν ανεπηρέαστα τα επίπεδα αυτών των ιχνοστοιχείων στο αίμα τους [1]

Η απορρόφηση του ψευδαργύρου από το έντερο υφίσταται ανταγωνισμό από το χαλκό. Επίσης ο χαλκός ανταγωνίζεται τη σύνδεση του ψευδαργύρου στις πρωτεΐνες του ορού. Η ορθή αναλογία του  ψευδαργύρου προς το χαλκό αντανακλά τη διαθεσιμότητα του ψευδαργύρου στο ανθρώπινο σώμα.

Ο υπολογισμός της αναλογίας ψευδαργύρου προς το χαλκό αποκάλυψε ότι αυτή η αναλογία ήταν σημαντικά μικρότερη στις γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, κατά την ωχρινική φάση του καταμήνιου κύκλου, σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

Στις γυναίκες λοιπόν με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο παρατηρείται έλλειψη ψευδαργύρου κατά την ωχρινική φάση του καταμήνιου κύκλου. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα του ψευδαργύρου  στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης περιορίζεται  ακόμη περισσότερο εξαιτίας της ανόδου των επιπέδων του χαλκού [2].

Γιαυτό συνιστάται οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο να παίρνουν συμπληρωματικά πικολινικό ψευδάργυρο (10mg), που φέρεται μαζί με μικρή ποσότητα (119mg) βιταμίνης C [Zincobell].


δοσολογία του Zincobell είναι μία κάψουλα πρωί και βράδυ με το φαγητό επί 10 ημέρες προ τις περιόδου και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η μικρή ποσότητα της βιταμίνης C, που υπάρχει μέσα στην κάψουλα του Zincobell εξασφαλίζει την απορρόφηση του ψευδαργύρου από το έντερο.
Tο Zincobell σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764στην τιμή των 16.36 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της Pharmagel

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Posaci C1, Erten O, Uren A, Acar B. Plasma copper, zinc and magnesium levels in patients with premenstrual tension syndrome. Acta Obstet Gynecol Scand. 1994 Jul;73(6):452-5.

2.Chuong CJ1, Dawson EB. Zinc and copper levels in premenstrual syndrome. Fertil Steril. 1994 Aug;62(2):313-20.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
 • Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)
 • ΩΡΛ Αλλεργία,
 • Εμβοές αυτιών,
 • Κακοσμία στόματος,
 • Ροχαλητό,
 • Βαρηκοία,
 • Ίλιγγος,
 • Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,
 • Διαταραχές της φωνής,
 • ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,
 • Προληπτική Ιατρική,
 • Ιατρική Διατροφολογία,
 • Συμπληρωματική Ιατρική,
 • Περιβαλλοντική Ιατρική,
 • Κόκκινο κρασί και Υγεία,
 • Βιταμίνη D, Κουρκουμίνη, Ψευδάργυρος


Λιανική τιμή: 18.30€Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης
dr gellis 
 O Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζεί και εργάζεται στην Κόρινθο, Δαμασκηνού 46, τηλ. 27410 26631, 6944280764. 

pharmage@otenet.gr 

Στην Κόρινθο διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο θεραπείας δυσεπίλυτων ιατρικών προβλημάτων, συνεργαζόμενος, γιαυτό με τους αποτελεσματικότερους ιατρούς, κάθε ειδικότητας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.