O ρόλος του ψευδαργύρου στην άμυνα κατά του κορωνοϊού COVID-19©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

Οι έρευνες απέδειξαν ότι ο ψευδάργυρος καταπολεμάει τους ιούς με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, είναι άμεσα αντιικός παράγοντας. Δεύτερο,διεγείρει και την αντιική δραστηριότητα του οργανισμού. Δεδομένου ότι είναι αποδεδειγμένα τα αποτελέσματα του ψευδαργύρου κατά των κρυολογημάτων, πολλά από τα οποία οφείλονται σε κάποιον από τους τύπους κορωνοϊού και τη λοίμωξη από κορωνοϊό που σχετίζεται με τη λοίμωξη SARS είναι λογικό ότι, ο ψευδάργυρος .θα μπορούσε να δράσει και κατά του COVID-19

Πολύ πιθανόν να είστε αναστατωμένοι και ανήσυχοι εξ αιτίας της ξαφνικής αλλαγής στη ζωή σας, που είναι το επακόλουθο του εγκλεισμού σας στο σπίτι, εξ΄αιτίας του κορωνοϊού.  Φυσικά δεν είστε οι μόνοι που νοιώθετε στέρηση της προσωπικής σας ελευθερίας.Ο μόνος βέβαιος τρόπος περιστολής της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 είναι να παραμείνουμε στο σπίτι μας και να αποφεύγουμε τον οποιοδήποτε συγχρωτισμό με κόσμο, να φοράμε μάσκα κάθε φορά 
που πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ ή την τράπεζα και στο περιβάλλον της εργασίας μας, όσοι από μας εργάζονται, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Επίσης πρέπει  να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τα γλυκά, το στρες,  αυξάνοντας την καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων (πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, μήλα), ξηρών καρπών και να ασκούμεθα καθημερινά με ήπιο τρόπο για 30 λεπτά.

Βεβαίως δεν ‘‘κολλάνε’’ όλοι τον κορωνοϊό και από αυτούς που ‘‘κολλάνε’’ ένα 80% έχει ελαφρά συμπτώματα, ένα 15% εισάγεται στο νοσοκομείο και ένα 5% μπαίνει στην εντατική για διασωλήνωση.

Τα άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά μπορεί να αντέξουν και να μη προσβληθούν από τις διάφορες ιώσεις της εποχής, περιλαμβανομένου και του κορωνοϊού COVID-19. Σε περίπτωση που σε κάποιο άτομο μεταδοθεί ο COVID-19 και το ανοσοποιητικό του σύστημα λειτουργεί κανονικά έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία.

Όσο πιο ενισχυμένο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο ελαφρότερη μπορεί είναι η κλινική κατάσταση των πασχόντων και η θετική πορεία της νόσου.

Συνεπώς καθήκον όλων μας, εκτός από τη λήψη των μέτρων που αναφέραμε, είναι να ενισχύσουμε, με οποιοδήποτε τρόπο το ανοσοποιητικά μας σύστημα και να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα..

Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μπορούμε  να βοηθήσουμε  καλύτερα το σώμα μας να καταπολεμήσει ή να ανταπεξέλθει μιαν ίωση, όπως και άλλες ασθένειες.

Η φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζεται, μεταξύ των άλλων και την παρουσία επαρκών επιπέδων ψευδαργύρου στο ανθρώπινο σώμα [1]. Ο ψευδάργυρος διαθέτει ανοσοενισχυτικές και ανοσοπροστατευτικές ιδιότητες.

Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition (2019) περιγράφεται  η ικανότητα του ψευδαργύρου να  βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιηρικού συστήματος και να προστατεύει το ανθρώπινο σώμα από μια σειρά εισβολέων ιών, όπως ο HIV, η ηπατίτιδα C και πολλοί  άλλοι [2].

Η αντιική δράση του ψευδαργύρου

Οι έρευνες απέδειξαν ότι  ο ψευδάργυρος καταπολεμάει τους ιούς με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, είναι άμεσα αντιικός παράγοντας. Δεύτερον,  διεγείρει και την αντιική δραστηριότητα του οργανισμού.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 
Παύλος Χ. Θωμαΐδης,

Ιατρός,

Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος, Αδειμάντου 40, Κόρινθος, 20131 2741026193, 6946806808

Δεδομένου ότι είναι αποδεδειγμένα τα αποτελέσματα του ψευδαργύρου κατά των κρυολογημάτων, πολλά από τα οποία οφείλονται σε κάποιον από τους τύπους κορωνοϊού και τη λοίμωξη από κορωνοϊό που σχετίζεται με τη λοίμωξη SARS είναι λογικό ότι, ο ψευδάργυρος .θα μπορούσε να δράσει και κατά του COVID-19 [3].


Έχει βρεθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου ελαττώνει τη νοσηρότητα των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος από συγκυτιακό ιό παιδιατρικών ασθενών στις υπό ανάπτυξη χώρες.

Ο ψευδάργυρος ασκεί δράση κατά του συγκυτιακού ιού, τροποποιώντας την ικανότητα των κυττάρων να υποστηρίζουν τον πολλαπλασιασμό του συγκυτιακού ιού [4].

O ψευδάργυρος οδηγεί σε μείωση του ιικού φορτίου των ανθρώπων με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και σταματάει το ιικό RNA και τη σύνθεση πρωτεϊνών στους ιούς της γαστρεντερίτιδας.

Είναι ενδιαφέρον να τονιστεί ότι ένα από τα συμπτώματα  έλλειψης ψευδαργύρου είναι η απώλεια των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης, τα οποία όμως συμπτώματα συμβαίνει να είναι και αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης από τον COVID-19.

Άλλα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου είναι η κόπωση, η καθυστέρηση της επούλωσης των τραυμάτων, η εμφάνιση συχνών λοιμώξεων, μεγαλύτερη του φυσιολογικού απώλεια τριχών της κεφαλής και διαταραχές της γονιμότητας.

Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι συνηθέστερη στα ηλικιωμένα άτομα

Τα ηλικιωμένα άτομα ηλικίας 60-65 ετών ή και μεγαλύτερα προσλαμβάνουν καθημερινά ποσότητες ψευδαργύρου, που είναι μικρότερες κατά 50% από τις συνιστώμενες ημερήσιες απαραίτητες ποσότητες, τις οποίες έχει ανάγκη το ανθρώπινο σώμα για την ομαλή λειτουργία του.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως: Η διαταραγμένη απορρόφηση του ψευδαργύρου από το έντερο, η ανεπαρκής μάσηση των τροφίμων,  ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το έντονο ή παρατεταμένο στρες, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, αλλαγές των υποκυττάριων διαδικασιών (μεταφορείς ψευδαργύρου, μεταλλοθειονεΐνες, δισθενείς μεταφορείς μεταλλικών ιχνοστοιχείων).

Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί να επαναδιοργανώσει το ανοσοποιητικό σύστημα  των ηλικιωμένων και να τους οδηγήσει σε υγιή γήρανση [5].

Τονίζεται ότι, τα άνω των 65 ετών είναι πιο ευάλωτα στην εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον COVID-19. Επίσης, τα ηλικιωμένα άτομα σε σημαντικό ποσοστό πάσχουν από διαταραχές της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, που δεν επιτρέπουν την επαρκή απορρόφηση του ψευδαργύρου από το έντερο.

Πως θα αναπληρωθεί ο ψευδάργυρος που λείπει;

Η έλλειψη ψευδαργύρου δεν επιβεβαιώνεται πάντοται εργαστηριακά με μέτρηση των επιπέδων του ψευδαργύρου στον ορό του αίματος. Με τη μέτρηση των επιπέδων του ψευδαργύρου εκτιμάται η παρουσία του ψευδαργύρου στον εξωκυττάριο χώρο και όχι μέσα στα κύτταρα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενισχυθεί με τη συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου για σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους, όταν λαμβάνεται στη σωστή δοσολογία. Η χορήγηση ψευδαργύρου σε ημερήσιες δόσεις μεγαλύτερες των 40mg για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών μπορεί να διαταράξει το ισοζύγιο ψευδαργύρου-χαλκού.

Η συμπληρωματική λήψη του ψευδαργύρου οδήγησε σε ουσιαστική βελτίωση της υγείας ασθενών που έπασχαν από ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις και διάφορες άλλες νόσους.

Σε μια διπλή-τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες, είτε 30 mg, είτε 5 mg ψευδαργύρου, για τρεις μήνες. Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική αύξηση των  επιπέδων  των Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία  καταπολεμούν τη λοίμωξη, στην ομάδα που πήρε την υψηλότερη δόση ψευδαργύρου [6].

Δοσολογία του ψευδαργύρου

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση [ΣΗΔ] του ψευδαργύρου για τους άνδρες είναι 11 mg/ημερησίως και 8 mg/ημερησίως για τις γυναίκες. Στα βρέφη συνιστώνται μικρότερες δόσεις ψευδαργύρου (2–3 mg/ημερησίως) και στα παιδιά (5–9 mg/ημερησίως), λόγω του μέσου κατώτερου βάρους τους. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συνιστάτα η καθημερινή λήψη 20-30 mg  ψευδαργύρου . Βλέπε: Ποια είναι η ασφαλής δοσολογία του ψευδαργύρου;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο;

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες τα τρόφιμα, που περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου είναι: Στρείδια βραστά, άπαχο βοδινό κρέας, ξηρά φασόλια, πασατέμπος, ηλιόσποροι και άλλοι σπόροι. Βλέπε: Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο και χαλκό.

Συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου

Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι χρήσιμη για τους ενηλίκους η καθημερινή λήψη 20-30mg ψευδαργύρου. Προσωπικά συστήνουμε το συμπλήρωμα ψευδαργύρου Zincobell, διότι η κάθε κάψουλά του περιέχει 10mg πικολινικού ψευδαργύρου, που είναι η πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου και 119mg βιταμίνης C, χωρίς άλλα έκδοχα ή χημικά συντηρητικά, η οποία αυξάνει επιπλέον την απορροφητικότητα του ψευδαργύρου. 

Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συνιστάται η λήψη μιας κάψουλας Zincobell  πρωί, μεσημέρι βράδυ, μαζί με το φαγητό, επί δύο μήνες. Περισσότερα για τον ψευδάργυρο, βλέπε: www.zinc.gr

Στη ζωή κάθε ανθρώπου, το υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί τον κύριο συντελεστή εξασφάλισης της επιβίωσης. Στη σύγχρονη εποχή της πανδημίας από τον κορωνοϊό COVID-19  υπάρχει εντονότερη η ανάγκη της ύπαρξης ενός υγιούς και ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος στα άτομα όλων των ηλικιών.

Εκτός όμως από τον ψευδάργυρο, η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου χρειάζεται την επάρκεια και έντονη παρουσία της βιταμίνης C, και τις βιταμίνης D3. Περισσότερα για τους παράγοντες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα βλέπε: Η βιταμίνη D, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος δρουν ανοσοπροστατευτικά κατά του κορωναϊού COVID-19©

 

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.P J Fraker , L E KingT LaakkoT L Vollmer The Dynamic Link Between the Integrity of the Immune System and Zinc Status .J Nutr , 130 (5S Suppl), 1399S-406S  May 2000

2.Scott A Read, Stephanie Obeid, Chantelle Ahlenstiel, Golo Ahlenstiel. The Role of Zinc in Antiviral Immunity .Advances in Nutrition, Volume 10, Issue 4, July 2019, Pages 696–710,

3.Scott A Read, Stephanie Obeid, Chantelle Ahlenstiel, Golo Ahlenstiel. The Role of Zinc in Antiviral Immunity  Advances in Nutrition, Volume 10, Issue 4, July 2019, Pages 696–710,

4.Rahaman O Suara 1James E Crowe Jr Effect of Zinc Salts on Respiratory Syncytial Virus Replication. Antimicrob Agents Chemother , 48 (3), 783-90  Mar 2004

5.Eugenio Mocchegiani 1Javier RomeoMarco MalavoltaLaura CostarelliRobertina GiacconiLigia-Esperanza DiazAscension Marcos. Zinc: Dietary Intake and Impact of Supplementation on Immune Function in Elderly. Age (Dordr) , 35 (3), 839-60  Jun 2013

6.Junaidah B Barnett , Maria C DaoDavidson H Hamer , Ruth Kandel , Gary Brandeis , Dayong Wu , Gerard E Dallal , Paul F Jacques , Robert SchreiberEunhee Kong , Simin N Meydani.  Effect of Zinc Supplementation on Serum Zinc Concentration and T Cell Proliferation in Nursing Home Elderly: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial .Am J Clin Nutr , 103 (3), 942-51  Mar 2016


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 











Λιανική τιμή: 16.36€






...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.